Vylyan Bogyólé 2020
Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem szerint. Immár a 16-ik év, ahogy híradásukban szerepel. Ha nem is nagykorú még a Bogyólé, de már bevett brand, én is nagyon vártam a megjelenését.
www.vylyan.hu/hirek/itt-a-2020-as-vylyan-bogyole/
Kitörő örömmel üdvözöltem a hátcímkén olvasható hírt, hogy zweigelt és kékfrankos házasításából állt össze az idei Bogyólé. Aki olvasta korábbi kritikáimat, tudja, hogy az elmúlt öt évben soha nem felejtettem el említeni, hogy a portugiesert nem találom megfelelő alapanyagnak a primőrbor készítéshez, zavaró kesernyés zamatai miatt. Kitartó ellenkezésemnek lett volna meg az eredménye? Vagy Ipacs Szabó István főborász más visszajelzésekre, piaci trendre tekintettel, esetleg a portugieser szőlő állapota miatt döntött így? Nem tudhatom. Mindenesetre a döntés eredménye a pohárban önmagáért beszél, még akkor is, ha idén nem hasonlítottam össze valódi beaujolais-val, s csak emlékezetből idézem fel, milyen a bogyón belül született bor.
Olyan friss bor, lédús és zamatos, amilyennek vártuk. Akár hidegebben, 10°C körül, akár kicsit langyosabban kóstoljuk - például a pohár vége felé - egyöntetűen árad belőle a tiszta gyümölcsösség, életvidám, fickándozó fiatalság. Semmi kesernye. Tanninja, bár nagyon alacsony, mégis érezhető, de ennyi kell is, hogy vörösbornak érezzük, és megtámasztja a zamatokat. Gyümölcsössége kerek, érett, édes málna és fővonalában gömbölyű kékáfonya. Bőségesen és félreismerhetetlenül. Lendületes és zsivajog a szájban, s a korty végére fekete szederbe fordul az ízkép. Viszonylag rövid, de édes lecsengése újabb és újabb pohár kiürítésére sarkall.
Meggyőződésem, ha lehetne vertikális Bogyólé-kóstolót tartani - mint ahogy nem lehet, hiszen az újbor nem érlelhető - akkor az idei évjárat vinné a pálmát tömött, portugiesermentes gyümölcsösségével. Várjunk csak, ki mondta, hogy nem lehet vertikális Bogyólé-kóstolót tartani? Úgyis minden virtuális körülöttünk mainapság. Tessék visszaolvasni a korábbi években írt Bogyólés cikkeimet!