Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015
Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert számomra ezt a stílust képviseli a bor. Csúnya szóval talán ódivatúnak lehetne mondani, pedig csak más stílus: megállapodott, szilárd, régies, és nagyon, de nagyon tiszteletre méltó. Öltöny-nyakkendős, ősz hajú úr a smart casual csíkosinges yankee-k között.
Arról van szó, hogy ez a rozé a Tavel-ek stílusát követve egy komoly, tartalmas bornak készül, nem követi a parfümös-gyümölcsös-könnyed-szénsavas buliborok diktálta divatot. Készültség kell a fogyasztásához, valamint hozzá illő étel.
Világos hagymahéj színű. Szamóca illat, mellette halványan gyümölcsös cukorka szólít meg először. Szájban testes, hangsúlyos, de harmonikus savval. Tartalmas bor, rozénál nem számítanánk ilyen hosszúságú lecsengésre. Ízjegyei szájban is elősosorban a szamóca, azután a lecsengésben gránátalma. Kidolgozott tétel, gondos kezekre vall.
A nemrég elhunyt borász iránti legnagyobb tisztelettel ajánlom ezt a bort könnyű nyári ételek kísérőjeként, például egy rukkolával kísért tojásos galuska, vagy akár egy tejszínes szószban úszó csirkés étel, esetleg egy sült lazac mellé is.