Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van idő rá, hogy megálljunk és komolyan koncentráljunk valamire, ami a természet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik. Erre pedig sokszor éppen nyáron van alkalom, a szabadságolás ideje alatt, például egy kényeztető utazás során. Elvégre szabadtéri komolyzenei koncerteket is szerveznek, pedig a szmoking sem éppen a kánikulához illő viselet (ilyen csemege minden évben a martonvásári Beethoven esték (www.programturizmus.hu/ajanlat-martonvasari-beethoven-estek.html). Ha tehát a felejthetetlen alkalomhoz felejthetetlen bor szükségeltetik, akkor szépen elő kell venni a 2011-es Jammertal Koh-I-Noor cabernet sauvignont.

Bár a palackba töltéskor ezt a bort előkészítik arra, hogy akár azonnal bonthassa a fogyasztó, mégis kár lenne kihagyni a dekantálást. A Koh-I-Noor sorozat a legkiválóbb évjáratok nagyon ritkán adódó szelekcióit mutatja be, megérdemli, hogy ne vegyük félvállról. Őszintén szólva, számomra a valaha kóstolt nagy magyar vörösek csúcsát jelenti ez a bor, félretéve tényleg mindenkit (ideértve a Koch Csanád küvét is, ami a borszakírók nagydíját kapta meg www.kochboraszat.hu/index.php?page=post&id=135, meg a Gere Kopart és más ikonikus neveket). Ezt a szintű eleganciát, magával ragadó erőt, arányosságot és kifinomult összetettséget még nem éreztem máshol.

"Szó szerint" - írtam a címben, mert húzás nélkül azokat a szavakat írom le, amik a kóstolás során a számba tolultak és meg is osztottam Tóthpál Gergellyel, a Jammertal kereskedelmi vezetőjével.

"Gyönyörű, sejtelmes-bársonyos csillogású mély rubinszín, fekete maggal. Elsőként a cédrus kezd áradni belőle, s lassan bontakozva - tán 10 perc is kell hozzá - megjelennek a gyümölcsök. Kökény, ami az egyik kedvencem, szerintem a legelegánsabb illatok közé tartozik vörösborban, azután piros ribizli, fekete szeder, persze a feketeribiszke a fajta miatt, de nem túlzásban. A viszonylag erős pörkölésű hordóból vaníliásság is kiérzik, ez rétegzi és édesíti a gyümölcsösséget. A pohár minden mozdításánál újabb, s újabb illat-hegyek kerülnek elő, a kávé, a dohány, a cikória, a fekete csokoládé. Amit csak akar az ember.

Ízben azután ugyanazt adja, mint amit az illat. Ez nagyon lényeges. Sokszor van, hogy az illat többet ígér, vagy egész másról szól, mint az íz. Ennél a bornál nem. Ez is mutatja, hogy mennyire koncentrált, egységes, összeérett. Van benne potenciál nyilván, a hét éves bornak a széle még csak nem is téglásodik, ennek a bornak 10-15 éve bőven van, további fejlődése még izgalmas lesz. Villányra annyira jellemző ásványossága nem nehezíti el, teret enged a többi íz-összetevőnek és mintegy filces háttérként támasztja meg a csodásan integrált és erőteljes, de zamatos és finoman szemcsézett tanninnal együtt. Végtelen hosszú és komplex utóíz, a zamatok makulátlan tisztasága, nemes szövetű szerkezet jellemzi."

Hogy lehet elérni ezt a minőséget? A szőlészeti vezető néhány szakmai fortélyba is beavatott. Nyilvánvaló, hogy a legjobb fekvésű dűlők válogatott termése kerül a Koh-I-Noor palackokba, de mitől lesz a legjobb? Mondják, hogy a szőlőnek szenvednie kell az igazán magas minőséghez. A Koh-I-Noor szőlői megkapják ezt az "igényüket". A legmagasabban fekvő ültetvényeken a talaj olyan vékony, hogy a tőkék szó szerint a kőzetben találnak csak támaszt.

Ha az igazi értékek a szenvedés gyümölcsei, akkor vajon miért akarja a világ elhitetni velünk, hogy a könnyű élet a szép? A szőlő sokat szenvedett, hogy megteremje a tökéletes alapanyagot, a pincészet számos dolgozója őrületes energiákat fektetett abba, hogy tökéletes bor születhessen. Ki mondhatja el magáról, hogy megérdemli, hogy könnyedén felhörpölje? Becsüljük meg ezt a munkát, és becsüljük meg magunkat, ha lehetőségünk van rá, hogy megismerkedhessünk vele.

Újdonságok

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Primőrbor párbaj (Beaujolais - Portugieser 4:0)

Talán kicsit későn kaptam észbe a primőrborok kóstolásakor. Tudom, a Beaujolais Nouveau napja elmúlt, de az en primeur borokat is további három hónapig lehet még árusítani, ezekben a ködös, nyálkás decemberi napokban talán nagyobb élmény kicsattanó primőrborokat kóstolni, mint a globális...
Teljes cikk

Pannon Tokaj - Édes Szamorodni 2016

Kezdhetném azzal, hogy a „Pannon Tokaj nagyon ért a nők nyelvén”, de ez még korántsem minden. Nyári László tulajdonos és Krimin Attila főborász semmit nem engednek ki a kezük közül úgy, hogy ne érte volna el a tökéletes állapotát. Boraik általában érem-esőt tarolnak, és az érmek garmada arany...
Teljes cikk

Vojtek Gewurztraminer 2018

Oh, this wine is such a beauty.  Golden pale colour. Reductive winemaking ensures a fresh and charming nose with the elegantly moderate, yet remarkably outlined, scent of mild rose petals, a keynote of the variety. The palate shows a peach and passionfruit core surrounded by exotic spices and...
Teljes cikk

Árpád-hegyi pince - Szamorodni 2013 (édes)

Megemlékeztem már az Árpád-hegy pincéről röviden egy korábbi cikkemben itt Tokaji helyzetkép, de azóta is itt motoszkál ízlelőbimbóimban és agyamban az a szamorodni, amit a Tokaji Márciuson kóstoltam – az egyetlen édesbor volt – és markáns nyomot hagyott bennem. Azt az erőt és vitalitást nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk