Sziget Rozé 2015 - Kristinus Borbirtok

Talán túl öreg vagyok már ahhoz, hogy megértsem, mi a jó egy Sziget méretű fesztiválban, ahol irtó sok ember irtó sokféle programon – szerintem irtó drágán – egy hétig irtóra tábori körülmények között múlatja idejét, de Orbán Ottóval élve mégis érteni vélem:

Ifjúság, mi lehet
e széles föld felett
szebb dolog az ép testnél?
Szándék és mozdulat
együtt küzd és mulat,
mint egy hiten két testvér,”

(Orbán Ottó: Melyben Balassi módjára fohászkodik, részlet. A teljes verset ld. itt: https://www.dinnyes.com/nyit/vers_abc/versek_o/Orb%C3%A1n%20Otto%20Melyben%20Balassi%20modjan%20fohaszkodik.html)

Nyilván az ifjúság ünneplése a fő üzenet ilyenkor, meg az életörömé, vagyis csupa olyan dologé, amihez a bor is hozzátartozik, de legalábbis segít kifejezésre juttatni. Megjegyzem, hogy 20 évvel ezelőtt sem mentem ki soha, egyetlen Szigetre sem, ami nyilván jellemez engem, mondjuk konzervatívként, emberkerülőként, tömeggyűlölőként, vagy maradiként, netán koravénként, esetleg élhetetlenként. Bort viszont már 20 évvel ezelőtt is szívesen kóstoltam, ennyiben legalább hasonlítok a Sziget közönségéhez.

Milyen szerencse, hogy a Borháló jóvoltából ma már nem is kell kimenni a Szigetre ahhoz, hogy a Sziget borait ihassuk, ennyiben legalább „kint” is az ifjúsághoz tartozónak érezhetjük magunkat. Pláne, hogy érdemes is a Sziget borait inni. Idén a Kristinus borászat adja az alapanyagot, akik őrületes sebességgel törnek egyre feljebb a minőségi borok piacán az utóbbi években. Néhány borukról a közelmúltban beszámoltam, most a szigetiek is kíváncsivá tettek, és nyomába eredtem a palackokon büszkélkedő ezüst- és aranyérmeket jelképező matricák megalapozottságának.

A rozéval kezdtem, icipici kételkedéssel, hiszen 2015-ös tételről van szó. Rozéból általában a legfrissebb évjáratot isszuk, mert a technológiából eredően kisebb érlelési potenciállal rendelkeznek – általában. A Sziget rozé üdítő kivétel. A 2015-ös szüret óta elmúlt idő nemhogy rontott volna, de hozzátett a bor értékéhez. Silleresebb, teltebb, komolyabb tétel vált belőle, már megjelenésében is sötétebb rózsaszín, kicsit pirosasba hajló. Közepesen intenzív illata meggyes, cseresznyés – de még milyen cseresznyés! – és érett piros bogyós gyümölcsöket idéz. Zamatos, jó gyümölcsösséget hoz, emellett van benne egy hűvösség, és már itt megjelenik az érleltebb anyag teltsége. Szájban jó savak – cseppet sem veszített a rozénál kötelező lendületből – közepes, de robusztusnak mondható test. Ízletes és egyenletes bor, kitölti a szájat, nincs hiányérzet vagy lyuk a textúrában, szép harmóniában élvezhetjük a főként cseresznyére épülő piros bogyós gyümölcsöket, mely kiegészül egy érintésnyi ásványossággal is, ami ki is emeli némiképp a kategóriájából. Újabb korty; megint az élvezetes savak játéka érezhető, és jó korty!: telt, van súlya, több a lenge nyáridéző zöm-rozéknál. Pici extraktédesség bolondítja, és egy kevés fűszeresség is megjelenik, hogy teljes legyen a kép. Nem elsősorban fröccsnek való bornak gondolnám, bár ott is megállja a helyét, de élvezeti értéke inkább magában fogyasztásra teszi alkalmassá. Teltsége miatt a mostanság oly divatos fröccskoktéloknak is ideális alapanyaga lehet. Nagyon balatoni bor, ha szabad ilyet mondani (Kristinusék rá is játszanak erre a hátcímke tréfás beharangozóiban). Szerettem.

(- folytatása következik)

Újdonságok

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk