Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A honlapon ott van a telefonszáma, és a borokat szépen meg lehet rendelni tőle telefonon, így a vidám, beszédes természetű tulajdonossal is megismerkedhetünk. Szívből kívánom (vagy inkább követelem?) a mihamarabbi nyitást, valamennyi borkedvelő nyaraló nevében!


Évekkel ezelőtt a nagy pincekulcsos címkéjű Vulcanusba szerettem bele. Akkor még minden boron a nagy pincekulcs szerepelt. A 2019-es évjárattól a Balatonhoz kötődő modern, színes litográfia-szerű motivumok jelennek meg. Vitorlázás, horgászás. A tulajdonos kedvenc kikapcsolódásai. Mindegyik mellé jóleshet egy pohárka bor.

Olaszrizling 2019

Világos szalmaszín. Hűvös, komlóra, IPA sörre emlékeztető, kellemesen virágos, enyhén füstös illat. A tiszta alkohol illata is felsejlik. Elegáns, közepesen intenzív, füstössége légies, mint egy bauhaus szoba, ahol elszívtak egy márkás cigarettát, aztán jól kiszellőztettek. Emellett gyümölcs karaktere mandarin és vilmoskörte. Izgalmas, szokatlan kombó.

Szájban karcsú, citrusos, vegetális, eléggé neutrális, de frissítő, arányos savérzettel. Grapefruitos, kumkvatos, lime-os érzetű, nagyon friss bor, rövid palackérlelés bukéjával. Valódi kő-dzsúsz, hogy Kovács Antalt idézzük. Szárazpróbájában akácos mézesség, érintésnyi barackosság. Közepesen hosszú lecsengés.

Rizlingkő 2019

Olaszrizling és Rózsakő házasítása. Szalmaszín. Picit oxidált illat. Hasonló hűvös, visszafogott karakter, mint a tiszta olaszrizling. Citrusos, lendületes, neutrális ízvilág. Nagyszerű savak és kovás ásványosság az ízben. Kifejezettebb kerekség és érintésnyi édesség a szárazpróbában. Halványan gyógyszeres vegetálisság is felsejlik. Koncentrált és komplex, jó lesz szellőztetni. Nehéz inni, értőknek való. Szószos húsok, például korma mellé adnám. Elbír a kesudió zsíros textúrájával.

Zeus 2013 (2020-as VinAgora aranyérmes)

Aranyszín. Illatban késői szüretre emlékeztet, egy egész kevéske botrytisszel. Gazdag, érlelt illat, pompás, mint egy királyi palást. Mély mézes, sárgabarackos, dzsemes tónusok sejlenek fel. Az alkohol egy picikét túllóg a testen. Narancslekvár, jázmin. Szájban az illatban megismert karakter kiegészül egy cseppnyi mogyorós, aszalt fügés érzettel, de édes gyümölcskaraktere felülkerekedik. Friss, lendületes, pompás savval, további legalább 5 év potenciállal. Hosszú, édes lecsengés. Szárazpróbájában érkezik meg az ásványosság, nedves kavics jellegű illattal, akácméz mellett. Ez már olyan bor, amit nem ételhez választunk, hanem ételt komponálunk mellé.

Újdonságok

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk