St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen belül is létezik misszió, mégpedig keresztényüldözéssel terhelt világunkban keresztény misszió, ez a St. Andrea borászatnál most tudatosodott bennem Egerszalókon.

A kapu tetején egy óriási Boldogasszony szobor (megjegyzem, az ortodox hagyomány a legritkább esetben ábrázolja Máriát a gyermek Jézus nélkül, ez inkább katolikus szokás, de Lőrinczék görög katolikusok, így hát rendben), a borok fantázianeve pedig egytől-egyig vallási töltetű: Áldás, Boldogságos, Panagia… na jó, vannak mások is, hiszen Merengő, Napbor… Nem azért írok erről, mintha nem lenne mindez közismert, hiszen minden riportban elmondja Lőrincz György. https://www.youtube.com/watch?v=VPntxQBtSiw Hanem azért, hogy kifejezhessem, mennyire örülök ennek és mennyire fontosnak tartom megőrizni a bor komolyságát, szakralitásának tudatát a köznapi fogyasztóban is. És tisztelem, hogy nyíltan vállalja a borokon keresztül is valódi hívő kereszténységét.

Szikrázó napsütés volt, szombat délután, siettem, még várt rám egy sor tavaszi munka. Kb. 50 másodperces látogatásom során egy Szeretettel 2016 Pinot Noir rozét választottam, amiben elsősorban a minimál dizájn vonzása (remek kapszula szín, letisztult forma, visszafogott luxus sugallata) motivált.

Csodásan elegáns, halvány lazacszín. Illata üde, de nem harsány, közepesen intenzív, gyümölcsös, arányos. Citrusokra épülő, villanásnyi ribizlis, piros bogyós felhangokkal díszített illat, a kellemes élmény ígéretével. Megadja, amit ígér. Szájban egyensúlya egy lehelletnyit a sav irányába tolódik, de nem számottevően. Szépen ellensúlyozza a megfelelő testben érezhető zamatos grapefruit, rózsaszín pomeló, érintésnyi szamóca, vörösáfonya. Szépen rétegzett és rendkívül elegáns szerkezete tökéletes gasztroborrá teszi. Tényleg nagyon stílusos, mint egy finom anyagú nyári kiskosztüm. Nem tolakodó, de tartalmas, visszafogott, de vonzó, könnyed és arányos. Társalgáshoz, eseményhez, ételhez, minden olyan alkalomhoz jól illik, ahol nem kell túlzottan odafigyelni a borra, mert mással vagyunk elfoglalva, de az élmény pillanatnyi szüneteiben rácsodálkozhatunk, hogy milyen minőségi környezetet kaptunk a társasághoz ezzel a borral. Lecsengésében enyhe, és az élményt inkább kiegészítő kesernyésség érezhető, ami az üdeség érzetéhez járul hozzá. Annyira franciás hangvételű bor, hogy egy Tavelt juttatott eszembe. (Utóbb olvasom, hogy a Bortársaság is ilyennek találta a 2015-ös évjáratot. Így tehát elmondható, hogy a stílusirány tudatos. https://www.bortarsasag.hu/hu/bor/magyar/eger/st._andrea_szeretettel_rose_cuvee_2015?filter5=rose)

Egyébiránt a „Szeretettel” név számomra egyszerűbb bort sugall. Én talán „Örvendezz” nevet adtam volna neki, követve a vallásos vonalat, az Akathisztosz Hymnoszra utalva. https://hungary.orthodoxia.org/konyvtar/imakonyv/dicseroenek-isten-szentseges-szulojehez-akathisztosz-hymnosz/

Egyedül az ára felhősítette el egy pillanatra a homlokomat. 1990 ft-ért bő 15%-kal túlárazottnak gondolom.

Ezúton köszönöm Lőrincz Györgynek a fényképeket, melyeket Korsós Viktor (palackfotó) és a Studio Bakos (pince) készítettek.

Újdonságok

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk