Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)
2015.12.17 22:21
Az ultra-kemény mag, a valódi borsznobok kipróbálhatnak egy másik merész kombinációt. Édes leves mellé egy csontszáraz tokajit, vagy szintén száraz, fűszeres fajtájú bort (ilyen lehet a Ruppert muskotály, amit már dícsértem ezeken a hasábokon). Talán a száraz szamorodni annyival jobb, hogy nagy testű,
könnyebben elbír a tejszínnel, a leves textúrájával. A Pannon Tokaj szamorodnija biztosan nem okoz csalódást. Pannon Tokaj száraz szamorodni 2002.
Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.
A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.
Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak hatna mellette. Az édességekhez főszabályként olyan bort kell adni, amelynek cukortartalma nem alacsonyabb, de nem is magasabb mint az édességé.
Ilyenkor tényleg jó ötlet egy Tokaji, de talán ne az aszúkra gondoljunk. A túl geil hatás elkerülése végett jó lehet kipróbálni egy tokaji fordítást, az karakteres, markáns, savas, kicsit tannikus bor, mégis édes, és a fűszerekkel jól harmonizálhat. Esetleg egy édes szamorodni, ha jó tartású savai vannak.
Az ultra-kemény mag, a valódi borsznobok kipróbálhatnak egy másik merész kombinációt. Édes leves mellé egy csontszáraz tokajit, vagy szintén száraz, fűszeres fajtájú bort (ilyen lehet a Ruppert muskotály, amit már dícsértem ezeken a hasábokon). Talán a száraz szamorodni annyival jobb, hogy nagy testű,
könnyebben elbír a tejszínnel, a leves textúrájával. A Pannon Tokaj szamorodnija biztosan nem okoz csalódást. Pannon Tokaj száraz szamorodni 2002.