Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila akkor büszkén mesélte szép, világos, vidékiesen egyszerű kóstolótermében ülve, hogy mi mindenre kapott aranyérmet. Kékfrankosa, olaszrizlingje és édes zenitje is nyert országos borversenyeken. Idén az olaszrizlingjét az ország legjobbjának választották. Aki látta már a Sárhegy oldalában magasan a csúcs alá meredeken felfutó DK-i kitettségű parcelláit, az azonnal megérti, hogy a legremekebb mátrai alapanyagokkal dolgozik ő. Elhivatottságához és munkabírásához szintén nem fér kétség. Amint mesélte, minden nap ötkor kel, és vagy a traktoron ül, vagy a pincében dolgozik.

A zenitet minden évben kifejezetten édesbornak szánja. Ez speciális gondozást jelent, hiszen nem elég a magas cukorfok elérése, emellett meg kell tartani a lendületes savakat is, hogy élő maradjon az összkép. A 2019-es bor így mindössze 10% alkoholtartalmú, emiatt rezidulális cukortartalma egy aszúéhoz hasonló. A pohárban lustábban, olajosabban perdül, de a jó tartású sav lendületet ad és viszi a hátán a nagyobb cukorterhet, így illatban és ízben egyaránt izgalmas és vibráló.

Különös módon kétartcú bor, egészen más hidegen és szobahőmérsékleten, de mindkét formában élvezetes. Az édes fehérbort hagyományosan 10-12°C-n fogyasztjuk, én azonban mindenkit bíztatok, hogy ezt a bor 18-20 fokon is próbálja ki. Számomra ezen a hőmérsékleten még vonzóbb.

Hidegen illatában exotikus gyümölcs arzenállal nyit, hangyányit kompótos ízekkel. Gerince vérnarancs, mellette licsi, papaya. Savassága vissza-visszatérően sűrű bodzaszörpöt idéz. Illatának díszei távolabbi asszociációként a görög-keleti templomok tömjénfelhőjét idézik. Egy bőséges adag vaníliásság és villanásnyi egres kíséri az összetett és szépen rétegzett ízképet. Közepesen hosszú lecsengése arányos és könnyed, igazi világos tónusú bor, amit édessége ellenére könnyű inni.

Cickafark - Achillea millefolium L.

Melegebben az illatok fő vonulata fehér húsú őszibarack, a háttérben a már említett exotikusokkal. Illatának dísze meglepő módon a cickafarkfű kiütött nedvére emlékeztet. Savérzete így talán kicsit rusztikusabb, de komplexitása és rétegzettsége is magasabb, mert egy érintésnyi kesernye frissítőbbé teszi az édességet. Van itt már édes körte és passiógyümölcs is, és lecsengése is közepesnél hosszabb így. Szárazpróbájában körte és méz.

Mindent összevéve úgy ítélem, hogy Maróti Attila édesbora vetekszik az elzászi traminikkel, amikkel igazán nem szentségtörés összevetni, hiszen az Elzász és a Mátra adottságai mind talajok, mind fekvés, mind éghajlat és csapadék tekintetében nagyon hasonlóak. Az abasári Sárhegy oldala katlanszerű elhelyezkedése miatt olyan ideális amfiteátrumot képez, amilyen világszinten ritkaság. Egyedül a fajta különbözik alapkarakterében: a zenitből teljesen hiányzik a rózsaillat, de beltartalmát, arányait és koncentráltságát illetően, továbbá figyelembe véve az exotikus gyümölcsök éledő divatosságát hazánkban is, ez egy olyan édesbor, amelyre méltán büszkék lehetünk nemzetközi porondon is.

Kiváló záróakkordja egy furcsán terhelt, jót és rosszat ötvöző 2020-as évnek, ami rákényszerített mindenkit, hogy a meglévő dolgait átértékelje és friss szemmel - remélhetőleg acsarkodás helyett hálával, s a nehézségben is lehetőséget látva - tekintsen azokra a változásokra, amik körülveszik. Boldog Új Évet kívánok!

 

Újdonságok

Kristinus Borbirtok

Régóta kerülgetjük egymást, a Kristinus, meg én. Ezt úgy értem, hogy évek óta folyvást összetalálkozunk kiállításokon, kóstolókon, és nem szaladok el az ismerkedés elől, hanem egyre másra derekasan kóstolom a szortimentet, jegyzetelek, és ki is alakult bennem egy átfogó kép, azonban írni még...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet, Mór

Az egri borvidéket szokták Burgundiához hasonlítani. Adódik, hogy Villány lenne a magyar Bordeaux (holott itt már jóval kevésbé indokolható az analógia). Etyek a magyar Champagne. Ezek már jól bejáratott párhuzamok. Először megkóstoltam a Geszler Családi Pincészet borait, és megfogalmazódott bennem...
Teljes cikk

Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel...
Teljes cikk

Fülöp Pince - Nyergesújfalu leg... borászata

Tetszik nekem az a magabiztosság és fölény, ami ahhoz kell, hogy a szlogen kipótlását képzeletünkre bízza a borászat - mit is asszociálunk hozzá a leginkább. Lakva ismerszik meg az ember - kóstolva ismerszik meg a bor - és a borász. Jó ez az egész történet az örökségébe beleszerető és a birtokot...
Teljes cikk

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk