Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept: vegyünk egy nagy, öblös vörösboros poharat (lehet burgundis vagy bordóis akár), csavarjuk le az ezüst kupakot a borról, öntsünk bele nagyjából 7 cl Malatinszky Liliomfit a pohárba, azután pörgessük meg, szagolgassuk, végül állapítsuk meg, hogy a korosodás egyértelmű jeleit mutatja, és tegyük félre bő 24 órára a nyitott palackot. Ha mindez megvolt, akkor indulhatunk. Kezdődik a metamorfózis!

Másnapra az idősebb vörösborok jellegzetesen alkoholos-likőrös illatai maradéktalanul eltűnnek a pohárból és a palackból egyaránt, és visszamarad az a kiváló, tiszta, potens ital, ami az igazi arca ennek a bornak. Most öntsük fel a poharat 1/4-ig a palackból, és szánjunk rá vagy 15 percet, hogy maradéktalanul kiélvezzük...

Hét éves bor, azt hiszem érésének optimumán. Áttetsző bíborszín, cseppnyi barnás árnyalattal. Illatban halványan likőrös irányú meggy, és a villányi borvidék nagyon is "magyar vörösbor" illata, amit oly nehéz szavakba önteni. Olyan illatjegy ez, mint a terroir jegyek, csak egyöntetűbben érvényesül egész Villányban, mert nem egy dűlő jellege, hanem a borvidéké. Számomra benne van a föld, az avar, a pincék, a használt fahordók, az őszi napsütés illata, és valami megmagyarázhatatlan barnás fáradtság érzése, ami olyan, mintha az őszi álmára készülő medve utolsó sütkérezését tartalmazná cseppekben.

A 2011-es évjárat Villányban ígéretes esztendő volt, kiváló savakkal, bár a szokásosnál korábbi szürettel, hiszen a legtöbb termelő október közepére végzett. Ennek megfelelően a Liliomfi is szépen összeérett és jó tartású ital, az illatból még az egyébként elég magas alkohol sem lóg ki, egységes, és az őszi avarrugdaló napok estéit melegítő jelleget ad. Másodlagos érési jegyei tipikusak és kellemesek: avar, föld, aszalmányok.

Szájban a fáradtság legcsekélyebb jelét sem mutatja. (A dekantálás utáni állapotról beszélek!) Édes muskotályos szilva kereksége társul érett kökény fanyarságával, tökéletes párosítást alkotva a kék gyümölcsökből. A szilva és kökény minden kortyban újra és újra visszatérően intenzív és jól felismerhető, kortyonként különböző fűszerezéssel. Nem óriási test és tanninbomba jellemzi, hanem közepes, de arányos test, mértéktartó díszekkel. Ízléses és elegáns. Tanninja tökéletesen integrált, földes-avaros, alig érdes. Fűszerezettsége fekete csokoládé, kávé és egyebek, érintésnyi ibolya. Van felfedezni való.

Tovább ne tartogassuk, de ha vendégeket hívunk hozzá, tényleg ne hibázzuk el azzal, hogy nem nyitjuk ki jó előre a palackot szellőztetni, nem érdemelné meg, hogy csalódást okozzon ez a remek ital! Nemes húsokhoz.

(A képekkel azt akartam érzékeltetni, ahogy fokozatosan feltárul a bor teljes arca a dekantálás során).

Újdonságok

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk