Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig letisztult formák, egyszerű, szép berendezés, és legbelül ősrégi, szemet gyönyörködtető, kőből rakott, kellemesen hűvös pince. Borszaküzlet és rendezvényhelyszín egyben ez a hely. Itt kóstoljuk a Mádi Borház Manufaktúra legújabb szortimentjét. 2015-ös iMÁDlak, f14 (2014-es tiszta furmint) és m15 (tiszta  sárgamuskotály). Magas várakozással megyek neki a kóstolónak, hiszen a márciusi Tokaji Nagykóstolón a 2013-as iMÁDlak engem már rajongóvá tett. Azért nem hagyom otthon a borbecsüsi szigort...

A háziasszony sürög-forog, és frissen sült sajtos rudak hullanak az asztalunkon fekvő, piros-fehér kockás szalvétával bélelt szalmakosárba. Mellette egy tál szép sárgabarack - tűnődtem sokáig, miért jut eszembe folyton, minden egyes borról csupáncsak a sárgabarack, mint íz- és illatjegy?... Aztán ezt a vizuális ingert áttettük egy másik asztalra, és onnantól szabad volt az út a pontosabb asszociációknak.

Ehhez a helyszínhez, közeghez és hangulathoz keresve sem lehetett jobb bort találni, mint a Mádi Borház Manufaktúra 2015-ös sárgamuskotálya. Milyen is volt? Világos szalmaszín, a pohárban kicsit lustábban mozgó, tetszetős ital. Bőséges templomablakok indulnak meg a pohár oldaláról pörgetés után. Nem csoda, a 60g maradékcukor vastagabbá teszi az italt, mint egy száraz bor. Illatban első pillanatban édes mazsolásság érződik, azután nyers linzertészta. De ezután mindent lehengerel a selymes cukrosság  illatban, ízben egyaránt. A test közepes, ami azért nagyon jó, mert könnyen fogyaszthatóvá teszi a bort.
Kifejezetten könnyű és nyári ital. Ízérzete élénk, muskotályossága elegáns. A sárgamuskotály eleve  szebben muskotályos mint az ottonel, de kifejezetten élvezem, hogy ezt a bort nem tolták túl a parfümös irányba, mint sok más tiszta sárgamuskotályt. Arányos, jól érett, finom savai miatt (7-nek gondoltam, de
csak 6,2 g/l) szinte suhan az ember szájában. Édessége mint a szőlőcukor, csak az szemcsés, ez meg tiszta selyem. Akár késői szüretű bornak is beillene. Juhász Gyula jut eszembe, a "milyen volt szőkesége..." verssor; a sárguló kalász, a végtelen kék ég. Tiszta szőlő íze, nyári virágillat lengi körbe a  poharat.

Amit eddig írtam, csak az első korty volt. A második korty ugyanolyan, mégis egészen más. Olyan lendület van ebben a borban, hogy a fogyasztó észre sem veszi, mitől érzi jónak, csak "kérek még egy kortyot". Tud még többet mutatni a további szagoltatás során. Megjelenik a sós ásványosság - a terroir hatása, a Mádi-medence Tokaj egyik legásványosabb területe -, és ki kell mondani, hogy jól áll neki. Reduktív tétel, de nem is hiányzik a fa. Itt a terroir-ra helyezte a borász a hangsúlyt, sikerült: harmonikus, nem üti agyon az  édességet, hanem integrálódik. Ízben is visszaköszön az ásványosság, de gyümölcsben is mutat még
szebbeket: érett pink grapefruit és végtelen mézesség, hársfatea hódít. Talán egy érintésnyi zöld tea is, de nem: inkább fehér tea (szűz teának is mondják, az egész leveleket összesodorják, és különleges, halvány édessége van). Közepesnél hosszabb, rendkívül kielégítő lecsengés. Amolyan sóhajtás, ahogy hátra dől az ember: de szép az élet.

Nem kell haruspexnek lennem ahhoz, hogy megjósoljam, ez a mindössze 1000 palack hamar el fog fogyni... talán már őszre sem marad belőle. Igyekezni kell a készletezéssel!


Újdonságok

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk