MAD wine - Furmint 2016
Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával büszkélkedik... mad-wine.com/2020/10/12/a-vilag-legjobb-edes-boranak-valasztottak-a-mad-kesoi-szuretet/
Mármost, ezt előrebocsátva, a közepes test, szalmaszín, citrusok, ásványosság, stb. mögött mégiscsak ki kell mondani, hogy ennek a bornak a savai savanyúak. Íme, mit mond a borászat:
A mádi dűlőkre jellemző ásványos illat és ízvilágot megjelenítő, Furmint szőlőfajtából acéltartályos erjesztéssel készített száraz fehérbor. Friss, üde savak vezetik a citrusos ízvilágot, utóízében a vulkanikus ásványok jelenléte köszön vissza. Jól érlelhető, 5+ év potenciállal rendelkező bor. Tengeri halak, szárnyasokból készült fogások ideális párja.
Fentieket valamennyi évjárat vonatkozásában megtaláljuk a termékleíró lapon, ezáltal leginkább célként tudom értelmezni. Ezt a stílust kívánja a borászat az alap száraz furmintban megvalósítani. Kétségtelenül sikerül, az én egyetlen kifogásom a már említett savak. Éretlenül szüretelt szőlőre emlékeztető, savanykás savak, bármilyen önellentmondásnak is tűnik ez. Hiányzik az érettség, és ez, ha az elmúlt 4 évben nem érkezett meg, akkor már többé nem fog. Üvegdugó, luxus dizájn, mindegy. Egy középszerű bort kaptunk így, még olcsóbb is lehetne az üvegdugó nélkül, amit persze végül a fogyasztó fizet ki.
Mondjuk az is lehet, hogy én vagyok túlzott elvárásokkal, hiszen emlékszem, a Royal Tokaj '16-os alap furmintja sem nyerte el a tetszésemet (túzásba menően fanyarul fásnak találtam), míg a brit fogyasztókét állítólag igen. Ezen az áron én jobban élvezek egy Rózsa Péter 'Nyergesek' furmintot. Utóbbiról legközelebb.