Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016

Minap a Kovács Nimród Winery Egri Csillag 2016 bora került a kezembe. Csillogó betűk, narancsvörös háttér, csavarzár, szép, világos szalmaszín ital. Megjelenésében maximálisan divatos, fiatalos, elegáns – és valahogy mégis… Kóstolgattam, ízlelgettem, nem leltem a lényegét, kicsit ilyen, kicsit olyan, a leánykától valamelyest emelkedettebben savas, kellemesen illatos, de valahogy ebben is visszafogott, összességében nem igazán karakteres, nem eléggé kifejező ital. De nem a bor tehet róla, sem a borász.

Őszinte leszek, a gondom ott van, hogy nem tudom értelmezni az Egri Csillagot, mint házasítást. Itt kezdődik az egész. Miről is szól ez a bortípus, amit az Egri Borvidék honlapja úgy jellemez: „Az Egri Bikavér fehér párjaként gondolhatunk rá.”? Itt vannak a részletszabályok: „a bor előállításához szükséges szőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Továbbá házasításkor az illatos fehér szőlők borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Az így készült bor olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz fehérbor, amelynek komplexitását jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet uralkodó jegy benne.” Mit szeretne ez a bor kifejezni? Mi is legyen hát a megkülönböztető jellemzője, ami miatt felismerjük és szeretjük?

Mert én az ismertető utolsó mondatnál úgy érzem, hogy hiba csúszhatott magába az Egri Csillag ötletébe. Olyan koncepcionális hiba, amelyik talán csak jogszabály módosítással orvosolható. Ha ugyebár egy chardonnayt iszunk, tudjuk, mire számíthatunk. Ha egy olaszrizlinget, nagyjából szintén. Ugyanígy egy hárslevelűnél. De milyen bor lesz az, amelyik sem nem ez, sem nem az, hanem szabályok által behatárolt egyveleg? Meglátásom szerint azzal, hogy egyetlen szőlőfajta sem uralhatja a bort, akár 50%-ban sem, éppen nem a komplexitáshoz adunk hozzá. Komplexitásról akkor beszélhetünk, ha van egy adott egy jelleg, amit ki akarunk egészíteni, amihez hozzá akarunk adni, hogy az összkép teljesebb és szebb legyen. Ahhoz hasonlítanám ezt az megközelítést, mint ahogyan a karácsonyfát díszítjük. Adott a fa (már önmagában is szép és illatos), és ki-ki saját ízlése szerint aggatja rá a díszeket. Aki piros gömböket és szalagokat akaszt, ugyanúgy egyedit és látványosat alkot, mint aki mézeskalács- és szalmadíszekkel, meg fehér gyertyákkal operál. Emiatt lehet, hogy mostanáig nem ittam még igazán emlékezetes Egri Csillagot. Ezzel szemben valamilyen alapra épülő, átütő fehér házasításról már jó néhányszor számoltam be ezen az oldalon (pl. Lajvér Cuvée Blanc 2014, Mádi Borház - iMÁDlak 2015, Folly Arborétum és Borászat, Cédrus 2013 (Badacsonyörs), hogy csak egy párat említsek).

Kovács Nimród Egri Csillagát végül házmesternek felspriccentve fogyasztottam el, így volt a legkellemesebb, üdítő, frissítő, mert alapvetően tökéletes tisztaságú, korrekt és gondosan elkészített borról van szó, csak egyedi karaktere hiányzik. Tisztán, magában enyhébb fűszerezésű kínai étel mellé tudom elképzelni – szárzellerrel párolt csirkecsíkok, például –, kellemes kísérő lesz, ha nem várunk tőle ennél többet.

 

Az Egri Borvidék holnapja itt érhető el: egriborvidek.hu/hu/legfontosabb-boraink

Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy egy téves koncepciót kijavítsunk itt, a mai Magyarországon, a borágazatban. Én annyit tudtam tenni érte, hogy leírtam a véleményemet. Jó lenne az Egri Csillag szabályait újragondolni.

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk