Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük...

Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely borvidéken megtalálható a tank- vagy hagyományos erjesztésű pezsgő. Ehhez utóbb csatlakozott a pét-nat őrület is, de jegyezzük meg, hogy az tényleg csak hype és maga a termék nem is annyira vonzó, mert már nagyon hozzá vagyunk szokva a tükrös tisztaságú, üledékmentes italokhoz, s a pét-nattal járó macera legfeljebb egyszer-kétszer érdekes, utána visszavágyik az átlag fogyasztó a kényelmes és látványra is tetszetős "rendes" habzóborokhoz.

A Xinomavro egy érdekes, bennszülött görög szőlőfajta, amiből komoly, nagy vörösborokat lehet készíteni Görögország meszes talajain, és különlegessége a szárított paradicsom illat- és ízjegy, ami rendre megjelenik valamennyi minőségi borában. Nem is gondolnánk, hogy Görögországban igazi magashegyi mikroklímákra találunk, ahol a borok közel sem a mediterráneumból megszokott karakterrel bírnak, hanem magas savakkal, komplexitással és eleganciával. Valami ilyesmi helyről érkezik mai borunk, mint az alábbi képen látható:

A szőlőfajta pedig ilyesmi képet mutat:

Hozzátartozik említeni, hogy tankpezsgőről van szó, de ez cseppet sem zavar minket, mert az ital sötét-rózsaszín, majdnem sillerpiros színéből is látszik, hogy aromagazdag, gyümölcshangsúlyos nedűt várhatunk, amihez amúgy sem illene talán olyan nagyon az autolízis seprőjének ízvilága. Bontás után az ital szinte kiugrik a palackból. Bőséges és eléggé határozott pezsgése látványra is meghatározó, hát még szájban. Meghökkentő, soha általam nem tapasztalt málnás robbanócukor érzetet kölcsönöz az italnak, amitől - mivelhogy gyermekkorunkba repít - igazán fiatalos jelleget kap a pezsgő. Élénkségét, a szinte csípős szikrákat kerek, édes, érett fekete cseresznye ízérzet kísér és kerekít. A mai fogalmaink szerint az extra dry már 17 gramm per liter cukortartalommal rendelkezhet, s ez nem esik rosszul, nem is túlzó, inkább támogatja a gyümölcsösséget. Málna és gránátalma is érkezik, és az elmaradhatatlan szárított paradicsom, szerencsére csak visszafogottan. Az összkép a lendületről, a nyárról, egy könnyed életérzésről szól, pont úgy, ahogy mai proletár reneszánszunkban szeretjük.

A Kir-Yianni szortiment egyik különleges és nagyon kellemes darabja, remélem közönségkedvenc lesz.

www.linkedin.com/posts/levente-dr-hab%C3%A1ny-a86709210_kiryianni-greekwine-budaizaemld-ugcPost-6947490578636914689-Neao?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web

Újdonságok

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk