Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is lehet kapni őket?

Aki igen, 5-ös, leülhet.

Aki nem... sürgősen pótolja a hiányait, ahogyan én is nagyon igyekeztem egy egész napot rászánva húsz soproni borászat kínálatát végigkóstolni a Kékfrankos hangjai borvidéki sétálókóstolón. Mert én sem gondoltam volna, hogy a syrah Sopronban mély, meleg és telt bort képes adni, ha megfelelő kezekben van. Horváth Imre kezében ilyen, és bár sokan mások is próbálkoznak a syrah-t életre kelteni, neki sikerült a legjobban.

A soproni kékfrankosok szinte mindig felmutatnak egy hűvös, herbális jegyet. Kivéve Luka Enikőnél, akinek kékfrankosai olyan ölelő melegséggel áradnak a pohárból, mintha legalábbis szekszárdiak volnának. Avagy talán kezdejem el elhinni, hogy a női borászok gondozásában tényleg kerekebbek a borok? Luka Enikőnél még a szőlész is ifjú hölgy... a kerekséget nem csupán a borban találjuk meg.

Bruckner Nándor olyan sillert présel, 2 nap héjon áztatás után, hogy a szekszárdi fuxlik elsápadnak irigységükben. Fahordós kékfrankosa ötvözi a Luka Enikő-i melegséget a kötelező hűvös herbálissággal. És tényleg: valahogy az övé férfias és határozott, kicsit szikárabb.

Szakértők egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a globális felmelegedés jól áll Sopronnak. "Végre lehet igazán jó bort készíteni Sopronban" - mondta egyikük, némi pejoratív éllel az elmúlt évszázadokkal szemben. Persze a filoxéra előtt itt nem vörösbor volt, hanem furmint és sárgamuskotály. De, hogy a furmint hogyan érett be a hűvösebb klímán?... azt elképzelni sem tudom. A  közelmúlt legjobb évjáratai - melyek még kaphatóak - a 2017-es és 2020-as. Horváth Imre szerint a 2022-es is ilyen lesz. 

Hogy kik a felelősek a kiváló minőségért? - már soroltam neveket. De ezen felül milyen tényező érte még a felelős? A Stiegler standjánál feltornyozott csillámpala halom sokmindent megmagyaráz. A mészkövön és a Pannon-tenger 8 méter mélyen fekvő tengeri homokján túl itt az Alpok apróra krakkolódott morzsaléka is befolyásolja a savgerincet és az ízképletet.

 

Érdekes tendencia Sopronban a zöld veltelíni barrique hordózása. Ezek közül a Stubenvoll-é volt a legharmonikusabb, mert ők csak 2/3-nyit érleltek hordóban, a többi acéltartályos. Itt szépen ötvöződött a megszokott, zamatos almásság a visszafogottabb vaníliás hordófűszerekkel. Ugyanitt a rozé pet-nat érdemelt külön figyelmet. Apró, olvadó buborékok és pont a megfelelő mennyiségű maradékcukor jellemezte, így lett nagyon természetes érzetű, vidám és relatíve tartalmas tétel.

Bónis Péter (Bónis-Reitter pincészet) Vad Virág fehérbora pedig szó szerint egy nyári vadvirágos rét illatarzenálját idézi fel, melyet a fahordózás jegyei úgy kísérnek, mintha ropogós széna volna...

Kedvet kaptak egy zamatos sétához Sopron környékén?

 

Újdonságok

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk