Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom lefaragni a kékfrankos hátrányt.

2013-ban a tudósítások tele voltak optimizmussal, mindenki jó, jobb évjáratról beszélt, mint a 2012-es volt. Egyesek a mennyiséget, mások a minőséget, még többen pedig mindkettőt dícsérték, és nagyon jó borokat ígértek a 2013-as évjáratból. Csak néhány cikket linkelek be: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406, ujszo.com/online/gazdasag/2013/10/29/szep-evjarat-lesz-a-2013-as bor.mandiner.hu/tag/szuret_2013/ www.boraszportal.hu/hirszuret/parades-lehet-a-2013-as-evjarat-4207

A Kékfrankos Áprilison azután eljött az ideje, hogy sokan megmutassák a 2013-as boraikat, így most kiderült, mi lett az évjáratból. Nagyon érdekes volt más évjáratokhoz hasonlítani. Kóstoltam 2011-es, 2012-es bikavéreket és kékfrankosokat is, Villányból, Szekszárdról, Egerből egyaránt, és általános megfigyelésem volt, hogy mennyiség ide - minőség oda, a 2013-asok sokkal gyorsabban érnek, esetenként öregednek, mint a korábbi évjáratok. 2014-ről most nem nagyon érdemes szólni, bár volt, aki tudott értékelhető bort előállítani abban a katasztrofális évben is. A 2013-asok viszont mintha 2-3 évvel a tényleges koruknál érleltebbek lennének! Zömmel megjelentek a likőrös, lekváros jegyek az illatban és az ízben is, volt, ahol a frissesség helyett már a fáradtság érződött. Nem mondható rossznak a felhozatal, de a 2012-esekhez és 2011-esekhez képest, amelyek megőrizték dinamizmusukat, a 2013-as vörösek már vagy közel voltak a csúcshoz, vagy már esetleg túl is rajta.

Gyors értékelés egy pár konkrétummal:

  • Ruppert Kékfrankos 2013 (Villány) - tartalmas, telt, édeskés, szilvás illatok, mellette cigarbox; karakteresen férfias, magas csersavú bor, a Ruppertéktől megszokott magas minőségben; 89 pont
  • Schieber Kékfrankos 2013 (Szekszárd) - kellemes fajtajellegű, meleg fűszerekkel díszített (szegfűszeg, fahéj), cseresznyés, meggylikőrös ízvilágú, íz intenzitásban közepesnél kevesebb, enyhén alkoholhangsúlyos, még fiatalos, de már csúcsa felé közeledő, kellemes, szépen megszerkesztett bor; 86 pont
  • Eszterbauer Tanyamacska 2013 (Szekszárd) - meggyőző fajtajelleggel vonzó, jól megközelíthető, kicsit a végén tapadós, mindennapokra használható bor; 83 pont
  • Gróf Buttler Bikavér 2013 - rubinszínű bor téglás széllel, illatában kissé már idősödő. Megfelelő, kékfrankosos ízvilág főként fekete bogyós gyümölcsökkel, kicsit rövid lecsengéssel, enyhén (alig) érezhető, halvány pezsgéssel, talán utóerjedés következtében; 85 pont
  • Planina Borház (Pécs) Jenyei Kékfrankos 2013 - behízelgő, lágyabb, kerekebb stílus, piacosabb, de megjelenik egy izgalmas paprikás jegy. Mind a fentiek közül ez volt még a legfrissebb. Férfias, határozott bor, semmiképpen sem kezdőknek. 86 pont.

Ezzel szemben a korábbi évjáratok:

  • Köpcös Kékfrankos 2012 - tessék itt elolvasni: Köpcös Pince - Kékfrankos 2012; 95 pont
  • Maróti Pincészet (Sár-hegy, Abasár, Mátra) Kékfrankos 2012 - töretlen dinamizmus, tökéletes szerkezet, jó fajtajelleg, már szép palackos érlelési jegyek, és még 3+ év potenciál, 88 pont
  • Kristinus Borbirtok (D-Balaton) Kékfrankos Selection 2011 - rubinszín, enyhén téglás széllel. Elképesztő selymesség, már-már syrah-ra hajazó grafitos jelleg, telt, koncentrált. Erős, szinte csípős tannin, de ez a karakter része, amit kerekít az alkoholédesség, a glicerin. Igazi stílus-különlegesség (külön is kellene írnom róla majd) ez egy "olasz" bor a Balatonról, stílusbravúr, le a kalappal. 92 pont
  • Planina Borház (Pécs) 2011-es "mohácsi vörös" - friss, cseppet sem fáradt, a kékfrankos jegyei mellett enyhén mentás, édesköményes jellegeket felvillantó ital, 86 pont
  • Vincze Béla 2012-es bikavér - mély bíbor szín, fekete maggal. Ibolyás illatjegy repül az orrunkba rögtön, virágos - valami fehér virág - díszíti a kékfrankos megszokott illatvilágát. Szivardoboz, egy érintésnyi szalonna (!), férfias, rendkívül erős tannin, ami jól integrált, de szikárrá teszi a bor karakterét. Érezni a gondos művelést. Kemény bor, lecsengése mégis a gyümölcsösséget hozza előtérbe. 90 pont.

Azt tanácsolom tehát, hogy aki azonnali fogyasztásra vásárol, vegye és igya a 2013-as kékfrankosokat. De aki hosszabb távra, illetve ha igazán nagy élményre vágyva vág neki a borbeszerzésnek, amíg teheti, válassza 2011-2012-es évjáratok borait. Kifinomultabb, emlékezetesebb élményben lesz része.

Újdonságok

Kristinus Borbirtok

Régóta kerülgetjük egymást, a Kristinus, meg én. Ezt úgy értem, hogy évek óta folyvást összetalálkozunk kiállításokon, kóstolókon, és nem szaladok el az ismerkedés elől, hanem egyre másra derekasan kóstolom a szortimentet, jegyzetelek, és ki is alakult bennem egy átfogó kép, azonban írni még...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet, Mór

Az egri borvidéket szokták Burgundiához hasonlítani. Adódik, hogy Villány lenne a magyar Bordeaux (holott itt már jóval kevésbé indokolható az analógia). Etyek a magyar Champagne. Ezek már jól bejáratott párhuzamok. Először megkóstoltam a Geszler Családi Pincészet borait, és megfogalmazódott bennem...
Teljes cikk

Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel...
Teljes cikk

Fülöp Pince - Nyergesújfalu leg... borászata

Tetszik nekem az a magabiztosság és fölény, ami ahhoz kell, hogy a szlogen kipótlását képzeletünkre bízza a borászat - mit is asszociálunk hozzá a leginkább. Lakva ismerszik meg az ember - kóstolva ismerszik meg a bor - és a borász. Jó ez az egész történet az örökségébe beleszerető és a birtokot...
Teljes cikk

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk