Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom lefaragni a kékfrankos hátrányt.

2013-ban a tudósítások tele voltak optimizmussal, mindenki jó, jobb évjáratról beszélt, mint a 2012-es volt. Egyesek a mennyiséget, mások a minőséget, még többen pedig mindkettőt dícsérték, és nagyon jó borokat ígértek a 2013-as évjáratból. Csak néhány cikket linkelek be: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406, ujszo.com/online/gazdasag/2013/10/29/szep-evjarat-lesz-a-2013-as bor.mandiner.hu/tag/szuret_2013/ www.boraszportal.hu/hirszuret/parades-lehet-a-2013-as-evjarat-4207

A Kékfrankos Áprilison azután eljött az ideje, hogy sokan megmutassák a 2013-as boraikat, így most kiderült, mi lett az évjáratból. Nagyon érdekes volt más évjáratokhoz hasonlítani. Kóstoltam 2011-es, 2012-es bikavéreket és kékfrankosokat is, Villányból, Szekszárdról, Egerből egyaránt, és általános megfigyelésem volt, hogy mennyiség ide - minőség oda, a 2013-asok sokkal gyorsabban érnek, esetenként öregednek, mint a korábbi évjáratok. 2014-ről most nem nagyon érdemes szólni, bár volt, aki tudott értékelhető bort előállítani abban a katasztrofális évben is. A 2013-asok viszont mintha 2-3 évvel a tényleges koruknál érleltebbek lennének! Zömmel megjelentek a likőrös, lekváros jegyek az illatban és az ízben is, volt, ahol a frissesség helyett már a fáradtság érződött. Nem mondható rossznak a felhozatal, de a 2012-esekhez és 2011-esekhez képest, amelyek megőrizték dinamizmusukat, a 2013-as vörösek már vagy közel voltak a csúcshoz, vagy már esetleg túl is rajta.

Gyors értékelés egy pár konkrétummal:

  • Ruppert Kékfrankos 2013 (Villány) - tartalmas, telt, édeskés, szilvás illatok, mellette cigarbox; karakteresen férfias, magas csersavú bor, a Ruppertéktől megszokott magas minőségben; 89 pont
  • Schieber Kékfrankos 2013 (Szekszárd) - kellemes fajtajellegű, meleg fűszerekkel díszített (szegfűszeg, fahéj), cseresznyés, meggylikőrös ízvilágú, íz intenzitásban közepesnél kevesebb, enyhén alkoholhangsúlyos, még fiatalos, de már csúcsa felé közeledő, kellemes, szépen megszerkesztett bor; 86 pont
  • Eszterbauer Tanyamacska 2013 (Szekszárd) - meggyőző fajtajelleggel vonzó, jól megközelíthető, kicsit a végén tapadós, mindennapokra használható bor; 83 pont
  • Gróf Buttler Bikavér 2013 - rubinszínű bor téglás széllel, illatában kissé már idősödő. Megfelelő, kékfrankosos ízvilág főként fekete bogyós gyümölcsökkel, kicsit rövid lecsengéssel, enyhén (alig) érezhető, halvány pezsgéssel, talán utóerjedés következtében; 85 pont
  • Planina Borház (Pécs) Jenyei Kékfrankos 2013 - behízelgő, lágyabb, kerekebb stílus, piacosabb, de megjelenik egy izgalmas paprikás jegy. Mind a fentiek közül ez volt még a legfrissebb. Férfias, határozott bor, semmiképpen sem kezdőknek. 86 pont.

Ezzel szemben a korábbi évjáratok:

  • Köpcös Kékfrankos 2012 - tessék itt elolvasni: Köpcös Pince - Kékfrankos 2012; 95 pont
  • Maróti Pincészet (Sár-hegy, Abasár, Mátra) Kékfrankos 2012 - töretlen dinamizmus, tökéletes szerkezet, jó fajtajelleg, már szép palackos érlelési jegyek, és még 3+ év potenciál, 88 pont
  • Kristinus Borbirtok (D-Balaton) Kékfrankos Selection 2011 - rubinszín, enyhén téglás széllel. Elképesztő selymesség, már-már syrah-ra hajazó grafitos jelleg, telt, koncentrált. Erős, szinte csípős tannin, de ez a karakter része, amit kerekít az alkoholédesség, a glicerin. Igazi stílus-különlegesség (külön is kellene írnom róla majd) ez egy "olasz" bor a Balatonról, stílusbravúr, le a kalappal. 92 pont
  • Planina Borház (Pécs) 2011-es "mohácsi vörös" - friss, cseppet sem fáradt, a kékfrankos jegyei mellett enyhén mentás, édesköményes jellegeket felvillantó ital, 86 pont
  • Vincze Béla 2012-es bikavér - mély bíbor szín, fekete maggal. Ibolyás illatjegy repül az orrunkba rögtön, virágos - valami fehér virág - díszíti a kékfrankos megszokott illatvilágát. Szivardoboz, egy érintésnyi szalonna (!), férfias, rendkívül erős tannin, ami jól integrált, de szikárrá teszi a bor karakterét. Érezni a gondos művelést. Kemény bor, lecsengése mégis a gyümölcsösséget hozza előtérbe. 90 pont.

Azt tanácsolom tehát, hogy aki azonnali fogyasztásra vásárol, vegye és igya a 2013-as kékfrankosokat. De aki hosszabb távra, illetve ha igazán nagy élményre vágyva vág neki a borbeszerzésnek, amíg teheti, válassza 2011-2012-es évjáratok borait. Kifinomultabb, emlékezetesebb élményben lesz része.

Újdonságok

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk