Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most ráfejelt az újrakóstolás élményanyaga. Annyira friss, olyan őszintén természetes borokat ismertem meg, amikre a legjobb értelemben alkalmazandó a 'kézműves borok' kifejezés.

A fehérborok nagyon szép, egységes stílusú hordózását az előző cikkben (Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017) már méltattam, és ez vonatkozik az Örökség chardonnay-ra és a Bor'Dame olaszrizlingre is. Most a vörösek vannak soron, mert ne feledjük, hogy a filoxéra előtt a Balaton-felvidék is (nem csak a Dél-Balaton) jelentős vörösbortermő vidék volt, hiszen kiváló adottságai miatt a késői szőlőfajták teljes érettségét is biztonsággal el lehet érni. Ma még van tere az ilyen irányú változásnak, így - dacára annak, hogy nagyon ismert északi-parti termelők évente megrendezik a Vörös Balaton kóstolót - a vörösborok még különösen izgalmas felfedezendő újdonságot jelentenek. Ennek két szép példáját mutatom be most, és még egy következő cikkre is marad anyagom...

Zsófia cuvée 2015

Mosolygós és élettel teli bor, eléggé feminin. Csillogó rubinszín ital, jelentős extraktot sejtető templomablakokkal. Illatban, ízben egyaránt csupa piros szín, napfény és derű. Gyümölcsössége annyira primer, hogy még így 4 év után is kiérződik a franc elsődleges, erjedés utáni ízvilága, bár portugieser is gazdagítja a küvét, ettől lesz annyira fiatalos és kerekded. Fő zamatai töppedt meggy, fekete szeder. Lágyan és édesen öleli körbe a hordó vaníliája, s elő-előrukkol egy-egy tűhegynyi murcis csípősség. Csodásan koncentrált, szépen egybeérett és még fejlődő textúrát mutat, de könnyű tud maradni. Egészen szekszárdias stílusú bor, biztosan a portugieser miatt. Keves, púderos tannin teszi teljessé és támasztja meg a zamatos gyümölcsösséget. Burgundis pohárból kezdtem a kóstolást, de ez felerősítette a savakat. Egyenes falú bordói pohár bizonyult számára megfelelőnek, így tudnak elmélyülni a piros bogyós zamatok. Közepes lecsengése kicsit sem lekváros, hanem friss marad és élő. Erre mondják, hogy vibráló bor. Csak a megfelelő pohárból kóstoljuk!

Zsombor cuvée 2015

Sötétebb bíborszín, néhol meg-megvillanó lilás reflexekkel. Ennél a bornál fogalmazódott meg bennem, hogy végre egy pincészet, akinél karaktere van a 2015-ös évjáratnak. Tartása van, nem kenődik el és lágyul szét, mint a 15-ös évjárat oly sok másik pincénél. 2015-ben nagyon jól kötött a szőlő virágzáskor - magyarázza Kecze Zoltán - így aki ennek megörülve mennyiségre ment, és nem dobált le sok fürtöt, annak valamelyest eljellegtelenedhetett a bora. Szóban forgó borunknál erről szó sincs. Kicsit szigorúbb, mint a Zsófia, talán olaszosabb hangvételűnek mondanám, de a szellőztetéssel szépen kerekedik és egyre rétegzettebb lesz. Gurulós meggyes ízei felidézik a Zsófiát, de ebben a borban erőteljesebben érvényesül a cabernet sauvignon, így sötétebb tónusú, főként feketeribiszkés az ízkép, amit a franc meggyessége csak gazdagít. Annyi bizonyos, hogy ez a nagy testvér, a báty a Zsófia mellett, maszkulin, jelentősebb - de szépen beérett, fekete teás érzetű - de cseppet sem szárító vagy tolakodó tanninnal. Hatására azonban a gasztrobor irányába mozdul el az összkép. Illata még mindig fejlődő, de még bőven az elején. Szerintem 2-3 év múlva lesz a csúcsán a fűszeresség. Összességében gondosan megszerkesztett, még kiválóan érlelhető tétel, ami már most jól megközelíthető.

 

 

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk