Hungária Extra Dry Rosé

Ennek a cikknek azt az alcímet kéne adnom, hogy

Jó termék, rossz marketing.

Viszont ez csak félig lenne igaz. De a marketing tantárgyat annak idején jól megtanultam. Mégpedig azért, mert nagyon érdekesnek találtam. Olvasztótégely, ahogy szokták mondani. Van benne egy kis  gazdaságtan, egy kis pszichológia, egy kis művészet, egy kis dizájn, de van statisztika, matematika, vezetéstudomány, és még egy pár diszciplína. A reklámügynökségek kreatívjai, ők pedig egy külön világ, és nagyon fontosnak, nagyon különlegesnek, nagyon okosnak, továbbá nagyon laza gyerekeknek tartják magukat. Ezt testközelből is megtapasztaltam. Tisztelet a kivételnek, és tisztában vagyok vele, hogy a kreatívok ezentúl nem fogják olvasni a blogomat. Mindezt azért írtam le, mert ebben az esetben bizony nagyon elszúrták, mármint a kreatívok, nem a pezsgőmester.

Ennyi bevezetés után a véleményem a következő:

A Hungária sorozatba tökéletesen illő tételről van szó. A palack dizájn nekem mindig is bejött, itt semmi kivetnivalót nem találok. Ami a beltartalmat illeti, a bor tényleg gyönyörű rózsaszínű, kicsit optikailag gyér habzással, de illatában csodás, ínycsiklandó földieperrel. Szájban a buborékok habzóak, krémesek, intenzívek, de nem agresszívek, a szamóca mellé felsorakozik néhány citrusféle, és nagyon, de veszélyesen nagyon itatja magát. A másodlagos erjesztés jegyei feltűnőek és kellemesek, toast-os, kicsit pörkölt aromák.
Elegáns, jó ivású pezsgő, és nagyon trendi, hogy rózsaszín. Lecsengésben egy kicsit kesernyés, talán ennyi az, ami valamicskét levon a kidolgozott összképből.

Csak hátcímkét ne írtak volna!


A hátcímke szerint ennek a bornak "Átható ribizlis málna íze" van, azazhogy, mondom: földieper, semmi más, az én orrom sem ribizlit, sem málnát nem szagol, de ez még semmi. "Tisztaságában egymásra talál a
könnyed tavasz és a dögös szénsavasság
" - szent szilvamag! kiáltott fel Manócska, azaz Borbecsüs, amikor ezt elolvasta. Dögös szénsavasság??! Az meg milyen? Jó, értem én azt, hogy a célcsoport a fiatal, igényes fogyasztó.
Na, de hogy dögös?! Könyörgök: ne ennyire legyünk lezserek, hát ez a szó nem passzol a palackdizájn finom eleganciájához, a célközönség vékony nyakkendőjéhez, Beckham-frizurájához, sem a csinos, elsőbálos lánykák szende pillantásaihoz, akik a www.hungariapezsgo.hu/ weboldalon köszöntik a látogatót. Ejnye, Hungaria Pezsgőpincészet!... miért nem alkalmaznak borbecsüst? Szívesen adok tanácsokat...

Újdonságok

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk