Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a mérvadó boros magazinok megadják a tesztjeik helyszínét, a kóstolópanel résztvevőit, a kóstolás gyakorlati körülményeinek leírását, mert ezekből sokminden kiderül, és adott esetben segítenek az embernek értékelni a kóstolás eredményét is. Mert hát tapasztaltam már borbírálati panel résztvevőjeként, hogy mennyire másként kóstolnak a borászok, másként a WSET tanfolyamot végzettek, és másként az "autodidakta" borértők, nem is beszélve a képzetlen hallgatóságról. Másként, és mégis hasonlóan, hiszen a végeredmény mindannyiunkat egyféleképpen érint: érdemes-e fogyasztani az adott bort, és ha igen, mennyiért, mihez és hogyan.

Azt szinte mondanom sem kell, hogy az alap a WSET tasting grid, a borbecsüsök elengedhetetlen szamárvezetője. Mivel ez copyright-tal védett, ezért csak fő szempontokat írhatom ide, a kóstolás célja a következő szempontok maradéktalan kielemzése:

1) Megjelenés: tisztaság, intenzitás, szín, egyéb megjegyzések
2) Illat: tisztaság, intenzitás, illatjegyek, fejlődés
3) Íz: cukor, sav, tannin, alkohol, test, intenzitás, ízjegyek, egyéb (pl. habzás), lecsengés
4) Összefoglaló következtetések a minőségről: árkategória, egyéniség, érlelhetőség.

Itt van egyébként az eredeti: www.wsetglobal.com/documents/dip_sat_wine2014_v2.pdf

Adott maga a bor, általában én látom meg bármely bolt (borszaküzlet, szupermarket, hipermarket) polcain, vagy ajándékba kaptam, vagy kiállításon kóstoltam, vagy szervezett kóstolón kerül elő a tétel (ilyenkor a "bármely bolt" lép érvénybe, csak más valaki hozta). Tehát nem vaktesztről van szó, de egyszemélyes borbecsüsként ezt nehéz is lenne véghezvinnem. Én nem is bánom, hogy valamiféleképpen ott van a kóstolás során bennem egy kis előítélet (hiszen tudom, ki a termelő, évjárat, stb.), mert a fogyasztót szeretném képviselni, és őbenne ugyanúgy ott volna. Annyiban viszont megtartom a "fair" kóstolás szabályait, hogy többlet információt nem gyűjtök, pl. kóstolás előtt soha nem olvasom el a hátcímkét, és mások bírálati eredményét, vagy borleírását sem (különösen nem a termelőét).

Otthon kóstolni azért jó - és jobb, mint a szervezett panelek - mert több idő jut a borra, van idő ideális hőmérsékletét kikísérletezni, van idő nyílni hagyni, hasonlók. Fehérbort hűtőből, kb. 10 fokról indítva, vöröset erkélyről (így ősszel), vagy enyhén hűtőből, tehát kb. 15 fokról kezdem. Nyitás után a dugót szagolom, aztán kitöltöm. Általában szabvány kóstolópohárból kóstolom, kivéve, ha a bor kiált valami speciális formájú pohár után, pl. burgundis, vagy bordóis, vagy chardonnay-s pohár után. Ezt persze csak akkor lehet megítélni, ha már a szabvány pohárban kóstoltam, és valahogy kívánnivalót hagyott maga után. Pezsgőt ugyancsak szabvány kóstolópohárból (és pörgetve) kóstolok, így tanítja a WSET, és igazuk van, így kell.

A bort mindig hagyom egy kicsit felmelegedni, fehéret általában 15 fokig, vöröset teljesen szobahőmérsékletre (ami ugyebár fűtött helyiségben az optimális 18 foknál magasabb), de csak akkor, ha már a kóstolójegyzeteket elkészítettem. Továbbá 1-2 dl-t meghagyok másnapra is (fehérbort hűtőben, vöröset konyhában), hogy egy nap után megítéljem a levegő hatását a borra. Ha valami izgalmasat találok, azt mindenképpen megírom.

A bort mindig fehér háttér előtt, jó fényviszonyoknál kóstolom, a szükséges mennyiségben pörgetem, megjegyzéseimet mindig ütköztetem valakivel (ez leggyakrabban a feleségem). Egy nap legfeljebb egy bort kóstolok, mégpedig azért, mert - a bírálat szabályaival szemben - én nem köpöm ki. (Még szép, azért ez 50%-ban élvezet, és csak 50%-ban munka). Azért is nagyon fontos ez, mert sajnos ismerek olyan pályatársat, aki ugyanilyen WSET végzettsége ellenére, az általa vezetett borkóstolókon nem átall a pincészet felé utazva társaival elfogyasztani akár többféle bort is (másoktól) - képzelhetjük, hogy mennyire lesz érzékszervileg semleges és nyitott a pincészetnél kóstolandó tételek iránt! Nem csoda, hogy a beszámolói gyakran elvtelen áradozásról szólnak, mindent szeret és minden nagyon szép, hiszen már odafelé menet megalapozódott a hangulat. Mondanom sem kell, hogy a kóstolás egyik legfontosabb elvét sérti ezzel meg. Én magam kínosan ügyelek arra, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Bor kóstoláskor étel fogyasztása nem megengedett (ha kész a kóstolójegyzet, utána igen), ezért leggyakrabban 18h körül, vacsora előtt szoktam kóstolni.


Újdonságok

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk