Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának létrehozása 2010-ben. Mivel a Szent Hegy többi kolostora elsősorban csak saját liturgiukus igényeik kielégítése céljából termel bort, úgy is mondhatjuk, hogy a Hilandar a Szent Hegy első és egyetlen kereskedelmi pincészetévé vált, valahogy úgy, mint a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nálunk. A szerbek legalább olyan büszkék erre a borra, mint sajátjukra, holott földrajzilag ez görög bor, nem szerb. Tény azonban, hogy a bor készítését szerb borász kezek irányították (a belgrádi egyetem vezetésével), meg természetesen a kolostor szerb származású szerzetesei.

Milyen hatással lehet mindez a minőségre? A kérdést feltehetjük, de a választ a kóstolás azért nem adja meg, mert az összkép annyira egyöntetűen, és elemeire nem szedhetően, a legmagasabb minőségre törekvést tükrözi. S ehhez, tudjuk, együtt kell lennie minden elemnek. Kiváló terroir, szakszerű termelés, kíméletes szüret, gyors és profi feldolgozás, megfelelő hordó és tökéletes érlelési körülmények szükségesek hozzá. A Hilandar esetében mindez adott a 17 hektáron termelt cabernet franc és sauvignonok meg merlot-k (és számos más, szerb és görög bennszülött fajta: Prokupac, Vranac, Smederevka, Tzilavka, Corfu Black, Atiri, stb.) számára. Nem vitatható valószínűleg az sem, hogy a kolostor alapításával egyidejűleg létrehozott pince folyamatos használata, a Szent Száva óta felhalmozódott borászati tudás is hozzájárul a meggyőző minőséghez. A Hilandarban már Szent Száva (akinek alakja a szerbek számára olyan, mintha mi egybegyúrnánk Szent Imre és Szent Gellért alakját) óta a böjti napok kivételével minden zarándoknak adtak bort, nem csak a szerzetesek itták. Ehhez nyilván nagy mennyiségekre volt szükség. Az elmúlt 800 év alatt nyilván az is kiderült, melyek a legjobb termőhelyek.

Maga a bor sötét rubinszín, feketés maggal, a fáradtság legcsekélyebb jele nélkül. Gondoljunk bele: kilenc éves, de érzetre olyan friss, mintha legfeljebb 3-4 éves lenne. Nem így a komplexitása. Sauvignonra alapuló házasítás, remek érettségi állapotban. Gyümölcshangsúlyos, azonban az eleganciát szépen a fekete bogyósok köré rendezi a hordós és palackos érlelés fűszeressége. Tanninja közepes, integrált, az egész borból erő árad és megállapodottság. Kifejezetten jól kíséri a szerb ételeket (csevap, pljeskavica, ajvár), de magában is élvezetet nyújt. Nagyjából 90 pontos bor. A belgrádi repülőtéren 30 EUR, ami nem is feltétlenül eltúlzott ár, figyelembe véve, hogy egy Koch Csanád Cuvée-t is ennyiért kapunk meg. Kidolgozottságában pedig ez a bor is eléri azt a szintet. Még legalább 5 év van előtte, hiszen harmadlagos érleltség még meg sem jelent benne.

Ha valaki nem ijed meg egy szerb nyelvű (latinica) honlaptól, itt érdemes körülnézni: www.hilandar.info/strana_sr.php?strana_id=295.

 

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk