Haraszthy Sauvignon Blanc 2019
Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már megvolt a szükséges autópálya. Ennek ellenére nem irigylem, aki úgy döntött, hogy kiköltözik. Budakeszi, Telki, Páty, Zsámbék, Tök, Biatorbágy, Herceghalom, Etyek, Csabdi - közel van, s mégis távol. Etyek már Fejér megye, és télen az országutat Pest megye felől a megyehatár tábláig letolta a hókotró - onnan ki-ki ügyeskedjen, ahogy tud. Pedig még csak azután jön a nagy emelkedő. Lehetett volna akár Üröm, Pilisborosjenő, Kesztölc ugyanebben a szerepben, mert szőlő van, de arrafelé nincs autópálya. Ennyit az infrastruktúra szerepéről.
A szőlőskert státusz már a szocializmust megelőzően is fennállt, a Törley jelenlétének köszönhetően, a csodás mészkő alapú talajok és erős szelek összjátéka miatt, ami erősen hasonlít a Champagne vidék adottságaira.
Világos szalmaszín bor, meggyőző extraktot sejtető templomablakokkal. Illata rendkívül friss, fejlődése elején, intenzív, inkább újvilági stílusú. Passiógyümölcs, zöld egres, frissen kaszált fű, tavaszi rét, cickafark és még további szép rétegződés jellemzi, mézes maggal. Szerencsére egyáltalán nem hajlik el a "macsakapisi" irányba, hanem gyümölcshangsúlyos - kicsit cukorkás - marad. Szájban markáns, de nem túlzó savak, amitől citrusossá billen az ízkép. Érett pomelós, grapefruitos, ugyanakkor kellemesen ismétli az illatban megismert gyümölcsösséget. 1-2 gramm maradékcukor is lehet benne, mert lendületessége mellett kerek is és könnyű ivású. Textúrája finom szövetű, lencsengése közepesen hosszú. Egy gondosan elkészített, élvezetes alap sauvignon blanc, minden túlzás nélkül.