Geszler pince - móri zenit 2019
A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán.
Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor olyan, mint egy őrült nagy szerelem.
Jéghidegen frissítő és sima, mint a fémből esztergált Gömböc (emlékszik még valaki a Gömböcre? itt olvashatni róla www.gomboc.eu/hu/site.php?inc=0&menuId=9). Hűvös, mint a gleccserek lehellete, alma és bodzavirág, a felhangjai között pedig egy meglepő muskotályos szilva ízjegy húzódik meg édesen és sejtelmesen.
Melegebben kiváló, átlagos ivóbor, remek szomjoltó, fröccs alapanyag.
Kicsit melegebben (=13-14˙C körül) ismét kibontakozik és tökéletesen egyedi. Virág-kavalkád. Nyári alma és körte egyveleg. Szalmaillat. Bodzavirágzat, méz és friss csemegeszőlő ízei keverednek és elbódítanak (különösen a 13°-os alkoholra tekintettel). Mór a savak versenyének bajnoka így a globális felmelegedés alatt. Mindig mondogattam, most egyre inkább igaz: Mór az új Chablis. Vigyázó szümtükhet Mórra vessétek.
Ha lenne belőle vagy 10 millió palack, az angol piac úgy felnyalná, mint a pillanat. Gondolom a karantén miatt amúgy is többet isznak, mint az amúgy szokásos nem kevés... Mi meg örüljünk, hogy nekünk jutott, igyuk amíg van - a chardonnay ugyanebből az évjáratból már elfogyott. (!)
Jó lenne elterjeszteni azt a mondást, hogy "Can I have some Mór, please?"