Garamvári evolution rozé brut nature 2008
Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t).
Garamváriék pezsgőnagyhatalommá váltak röpke néhány év alatt, igazi, fajsúlyos, remekül elkészített tételekkel, ez a bor sem kivétel.
Példaértékű lazacszín, kezdetben intenzív habzással, aztán elegáns, apró gyöngyözéssel. Kortyát sok, finoman olvadó, apró buborék határozza meg először. A degorzsálás óta eltelt három és fél év a palackban a kitűnő dugó és persze a kitűnő alapanyag miatt semmilyen hátrányt nem jelentett, bár a tárolás szakszerűségéhez fér némi kétség, mert a palack válla körben eléggé poros volt, ami állítva tárolásra utal (nagyon jó formájú, elegáns palack, megjegyzem). Légies pezsgése mögül azonnal előtérbe kerül a finom kekszesség, ami leginkább scottish shortbread, vagyis vajas kekszre emlékeztető, törékenyen vaníliás, citrusos, édes (félreértés ne essék: brut pezsgő, mindössze 14g cukkoral), légies, selymesen vajas érzetet ad. Nagyon vonzó, törékeny illata ez után kezd kibontakozni és benne piros bogyósok, elsősorban édes piros ribizli, de villanásonként kifejezetten narancsos, grapefruitos felhangokkal. Kiváló és fáradhatatlan savak adják a tartást, a kekszességet kiemelő citrusosságot kölcsönözve. Jó és könnyű inni, elegáns és élettel teli (egy egészen picikét fáradt meg), lecsengése hosszú és frissítő.
Egy nagyon alaposan összeérett pezsgő, 4200 ft körüli árával (ha még lehet kapni) kiváló értéket képvisel. Megkockáztatom, jobb, mint a Sauska brut rozé, ami persze nem is lehet ilyen szépen érlelt, hiszen NV (non vintage, vagyis nem évjáratos), jóval fiatalabb, és csak 15 hónapot volt finomseprőn, meg 20 hónapot palackban. Árban viszont ugyanott, vagy feljebb van.