Freixenet Gran Selección Cordon Negro Brut pezsgő

Ez egy cava. 

Azt tapasztaltam, hogy a borszakírók ilyenkor obligát módon elkezdenek arról írni, hogy milyen fajtákból facsarják Katalóniában a borászok a pezsgő alapbort. Én is tudom, megtanultam a kurzuson, hát tessék: maccabeo, parellada és xarel-lo. Na, itt van, tényleg nagyon izgalmas, bár nem mond semmit egyikünkek sem, mert szerintem élőben még a Master of Wine-ok sem láttak még egyetlen Xarel-lo fürtöt életükben. De sebaj. Jól hangzik, mint amikor mi odaírjuk a Tokajink palackjára, hogy 'hárslevelű' fajtából készült. Tessék betűzgetni, kedves külföldi fogyasztó.

Világos szalmaszín, citromszín maggal. Illatában citrusok, citromhéj, kandírozott gyümölcsök. (Nem tudom, írtam-e már, de a pezsgőt ugyanúgy pörgetve kell kóstolni, mint a csendes borokat, ne féljünk, hogy kimennek a buborékok, mert ha egy kis pörgetéstől kimennek, már rég rossz. Ja, és semmiképpen sem széles kehely pohárból isszuk. Az szocialista csökevény. Elvetendő.). Nagyon letisztult illat.

Diszkrét, habszerű, apró buborékok, sajnos kicsit kevés.

Ízben citrusok, mint az illatban, nem túl összetett, és az ízre ráül a másodlagos erjesztésből származó toast-os, itt egy picit kesernyés jelleg. Egyáltalán: pirítósos, de élesztős, kenyérszerű az érlelt íz. (Anélkül, hogy hosszas technológiai magyarázkodásokba kezdenék, amit ilyenkor egyébként a borszakírók
előszeretettel kezdenek, szóval ez egy 'metodo tradicional', vagyis hagyományos eljárással készült pezsgő, amit azt jelenti, hogy palackban erjesztették ki a liqueur de tirage-t, mégpedig abban a palackban, amiből kitöltöttük, és remuage-ot követően degorzsálással távolították el a másodlagos erjesztés seprőjét, majd a liqueur d'expédition hozzáadása után palackozták. Nagyon izgalmas folyamat, ha valaki még nem látta, a Törley gyár budafoki pincéjében a pincelátogatás során mindent részletesen elmagyaráznak és bemutatnak).

Kicsi test, közepes lecsengés. Sava jó, karakteres és lendületes, meg a habzás is rásegít. Melegebben kell inni, az jót tesz neki. Olyan 12C fokon már jóval gyümölcsösebb, sőt, megjelenik a liqueur d'expédition-nak köszönhetően egy kis édesség is, ami a pohár alján maradó pár cseppben már mézességként tud
megmutatkozni.

Feleségem úgy fogalmazott, hogy "nagyon semleges volt, nem akart semmiről meggyőzni, csak egyszerűen egy jól iható pezsgőt akart nyújtani". Azt is mondta, hogy "olyan volt, mint egy profin berendezett lakás, modern, szép, élvezetes, de egy kicsit hideg, idegen, nincs benne az a bensőségesség, ami a sajátoddá
teszi".

Nagyon egyetértek a szavaival, borosabban én ezt úgy fogalmaztam meg, hogy: jó, de csak egyes részleteiben kimunkált pezsgő. 2200 Ft-os árával biztosan kb. 50%-kal a tényleges minősége fölé van árazva. 

Ó, és még valamit. Tagadom, hogy a szilveszteri pezsgőt írtam volna meg. Hála Istennek, más ok is akadt rögtön Szilveszeter után a pezsgő bontásra.


Újdonságok

L. Simon - Nagykócsag 2015

Már kétszer vettem azóta, hogy először kóstoltam. Nagyon tetszik ez a bor.A lényeg a "bâttonage" szón van, a bor ezen túl még azért különleges, mert nem a chardonnay, hanem a sauvignon blanc szőlőfajtával követték el a műveletet. De mit is?Van itt egy jó kis video arról, hogyan történik a...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - f14

Nem kell különösebb magyarázat, olyan előzmények után, mint a 2015-ös iMÁDlak és az m15, ezt a tételt is nagy várakozásokkal kóstoltam a Mádi Borház Manufaktúrától. Még akkor is, ha a 2014-es évjárat - tudjuk - nagyon, de igazán nehéz év volt. Biztos voltam benne, hogy a megalkuvás-mentesség, ami a...
Teljes cikk

Taschner Kékfrankos "Classic" 2015

Csodás élményben részesített a Taschner Borház. Részben szubjektív, de nagyon sok tekintetben objektív módon csodás, így közzéteszem.Hipermarketben, alsó polcon (!) találtam rá az ismerős rombusz formájú kék címkés borra. Sajnálkoztam. Mit keres a Taschner név az alsó polcon??! Utolsó...
Teljes cikk

Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig...
Teljes cikk

Bárdos Rosé 2015 (kékfrankos - pinot noir- merlot)

Röviden írok ugyan, de dícsérőleg. Egyúttal megdicsérem az Országos Miklós-napi Borversenyt és annak zsűrijét is. Úgy veszem észre, éppen azoknak osztották az aranyat, akik megérdemelték. Köztük a 2015-ös Bárdos kékfrankos - pinot noir- merlot rozé. Bárdosék már évek óta zsinórban hozzák...
Teljes cikk

Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a...
Teljes cikk

A Borbecsüs Nagy Rosé Tesztje

Nem vagyok nagy kapacitású ivó, és anyagilag sem vagyok képes olyan merítést felhozni, mint mondjuk a VinCE magazin, de ha nyár van, akkor rosé rajongásban élek, és megosztom a kedves Olvasóval a kánikulai időszakban mostanáig felhalmozott tapasztalataimat.Íme a versenyzők:Kezdjük a szokásos...
Teljes cikk

Koch Borászat (VinArt) - Csanád cuvée 2012

Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték...
Teljes cikk

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk