Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom.

Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a 'similis simili gaudet' ősi elve alapján ilyenkor 'bent ugyanaz, mint kint, fent ugyanaz, mint lent' (Hermes Trismegistos, vagyis Thot alapján), szóval szükségünk van valamire ami ugyanúgy felemel, mint a saját aktuális érzésvilágunk aktuális állapota, s ott összetalálkozik az egyén és a világ... vagyis érezni akarjuk, hogy a világban van olyan tökéletesség és vígság, felfokozottság és ünnep, ami a lelkünk állapotát tükrözi, és így eggyé válhatunk a minket körülvevő világgal..., s mindez persze nem más mint érzékcsalódás, mert az ember előbbre való a világnál, mert az emberi lélek olyan egyszeri és megismételhetetlen érték, amit csak az Isten adhat és tarthat fenn saját szeretete által, így a valóság az, hogy a világ tükrözi az ember lélekállapotát, ami egyben az Isten lélekállapota is, szóval -

Hitem szerint mindez csak Jézus Krisztusban realizálódhat, minden más csak közelítés, vagy tévút.

A borra rátérve, a Feind Shiraz rosé pezsgő méthode classique eljárással készül, vagyis abban a palackban születik, amiben forgalomba hozzák. Érződik is ez a gondoskodás. A beköszönő illat felséges: valódi vajas keksz, hamisítatlan pezsgős, sőt - nem túlzás kimondani - sampányer illat érződik. Kiművelt, profi, igazi másodlagos erjesztéses jegyek, a legfinomabb fajtából. Ízléses, kecses, könnyed, és vonzó kekszesség. 

Ezután jön a száj, "la bouche", nos, itt már vannak kifogásaim is. De azért nem annyira jelentősek, hogy ezt a pezsgőt mindent összevéve ne tudnám kielégítőnek, izgalmasnak mondani. Csak a profik érzik azt, amit most leírok.

A Shiraz Magyarországon idegen fajta, hiszen ez a Rhône vidék fő fajtája, ergo több napfényt és meleget kíván, mint ami nálunk éri. Nem volna ez nagy baj, hiszen a globális felmelegedés már hazánkat a mediterrán országok éghajlatával egyenlővé tette. Gondoljunk csak a kabócákra, amik gyakorlatilag kiszorították a tücsköket az éjszakai zenészek sorából. (Sic transit gloria mundi.) És igen, kóstoltunk már díjnyertes rozé borokat shiraz alapanyagból Feindéktől, nem is oly régen. Minden rendben volna tehát, csak -

Ezt a szőlőt túl éretlen állapotban szüretelték. Értem én, hogy miért: az érettség nem tesz jót a rozénak és a pezsgőnek sem, hiszen mindkettő magasabb savakat kíván, ami viszont az érettség állapotában csökken. Ezért szokták a rozé alapanyagokat éretlenül szüretelni. No, de a shiraz kényes gyermek, itt pár nap is számít. Szerintem mindössze 3 nap kellett volna még. A bor fő aromatikája így a piros ribizlire épül, savai lendületesek, de sajnos nem elég érettek. A másodlagos erjesztés hatása az illatban frenetikus volt, de az ízképletet nem tudta maradéktalanul pozitívba fordítani. Az ital pezsgése is kissé nyers, buborékai majdhogynem agresszívak, mindenesetre markánsak és nagyok. Ez nem igazán elegáns.

Félreértés ne essék, ez egy nagyon jó rozé pezsgő. Az ár-érték aránnyal már nem vagyok ennyire elégedett, de halvány, narancsba haljó rózsaszirom színével, kellemes ribizlis, hangyányit somos illatával és ízjegyeivel, komplex és édeskés, szuper jó kekszességével mindent összevéve egy tisztességesen elkészített, vonzó ünnepi ital. Én csupán azt sajnálom, amivé lehetett volna egy icipicit több érettséggel, néhány nap extra tőkén lógással. A Dél-Balaton, úgy hiszem, meghozta volna azt a teltséget, ami hiányzik ahhoz, hogy tökéletes magyar rozé pezsgő lehessen. Jelenleg azonban a Sauska extra brut rosé pezsgője kenterbe veri.

Újdonságok

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk