Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white
A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs népszerűbb mainapság a proseccónál, hiszen olcsóbb és közérthetőbb, mint a champagne, no és a nyár, a meleg, a szabadság is a pezsgés felé irányítja a figyelmünket. Ennek az iránynak a hazai képviselői sokasodnak, és ezek közül választottam most kíváncsian az Etyeki Kúria Pláne frizzantéját.
Amellett, hogy fel akarom térképezni a gyöngyözőbor-kategóriát, a választásom azért is esett először a Plánéra, mert zseniálisan tudatosnak találom a megjelenését. Ez az a termék, amelyiknél lehet, hogy a marketing többe kerül, mint a nedű, amit a palackba zárnak, de ez a tudatos brand-építés szükséges a borászatnak, hiszen profitorientált vállalkozásról beszélünk, nem lehet semmi sem esetleges. Van tehát a fogyasztói igény, és ezt a legmagasabb minőségben ki kívánják szolgálni. Telitalálat. Letisztult, fiatalos, figyelemfelkeltő, modern. Kinyitjuk...
Az ital sűrű és finom habzású széndioxidjával varázsol el, kristálytiszta, vonzó, közepesen intenzív virágos, citrusos, barackos illatával. Szájban jó tartást kölcsönöz a leányka savszerkezete, szépen rétegzi a szürkebarát ízvilága, és ami a legjobb az italban: sűrű és krémes a habzás, finom szemű és az egész képletbe jól belesimuló. Technológiailag ezt úgy érték el, hogy hosszú ideig - 3 hétig - nyelették el a borban a CO2-t. Behízelgő maradékcukra teszi fel a koronát az összképre. Célközönség: buliarcok, <30 év, környezeti hőmérséklet >30°C, kertiparty vagy strand/tópart. Azért öntsük szépen talpas pohárba, megérdemli a tiszteletet.