Elegancia: Hungária Grande Cuvée Brut, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis 2014

Szokatlan módon két borról fogok írni egyszerre, mivel mind a kettőről ugyanaz a szó jutott eszembe.

Elegancia.

Mit jelent ez egy bor esetében? Nehéz elmagyarázni, sok tényező járul hozzá, hogy azt mondjuk egy borra: elegáns. Nyilvánvaló, hogy a technológiai tisztaság csak egy elem. A jó fajtajelleg szintén csak egy. Valamilyen könnyed bravúr, például (de nem esetünkben) a hordóhasználat, ugyanúgy hozzájárul az eleganciához. A tökéletes egyensúly: elengedhetetlen. Együtt és külön-külön; mindez mégsem teljesen adja ki az eleganciát.

Kezdjük talán a pezsgővel. A Hungária Grande Cuvée Brut ismertségben valamiért csak a második a Hungária Extra Dry mögött, legalábbis ha egy sztenderd szilveszteri party ihatóbb felhozatalát tekintjük. És pont ez az, ami számomra érthetetlen. Bár az Extra Dry is nagyon "jó", a Grande Cuvée Brut viszont kifejezetten elegáns. És itt pontosan meg is mondhatom mitől: a buborékok minősége teszi azzá. Illat-ízérzet közepesen intenzív, az aromák kedvesen édes-kekszesre vannak hangolva, citrusok, finom szőlő íz, szép sav, szóval minden a helyén - és mindezt megkoronázza a pezsgés. A Grande Cuvée Brut buborékjai egyszerűen tökéletesek: légiesek, aprók és selymesek, szájban intenzíven, de nem agresszíven habzók, szóval mindent összevéve csak hozzáadnak az élményhez, és valahogy egyszóval: elegánsak.

Aztán itt van a pannonhalmi nagy kedvenc. Hihetetlen, hogy milyen tisztaság árad ebből a borból. Az első benyomás a traminit hozza, ami már a csavarzár elfodításakor kiugrik a palackból (van egy rossz, de hasznos szokásom: a palackba még kiöntés előtt általában beleszagolok). A következő élmény az olaszrizlingé, végül szájban jön a rajnai eleganciája. Igen, ha egy szőlőfajtára alkalmazható ez a szó, hát úgy vélem a rajnai rizling megérdemli (persze nem azt jelenti, hogy bármelyik rajnai rizling elegáns tudna lenni, szóval azt ki kell hozni belőle, értő kezekkel, persze), és talán rajta kívül ilyen még itt hazánkban a furmint is. Ez a bor olyan precíz, hogy az már szinte túlzás, egy picit - megkockázatatom - high-tech érzetem van, mintha túlzásba vitten mutatná a technológiát, és kicsit kevésbé lenne lényeges a szőlő beltartalma. Fantasztikusan szomjoltó korty, de nem túl hosszú, nem akar több lenni, mint ami - könnyű, szépen elkészített fehér. Ehhez a célhoz tökéletes a közepes test, az inkább semleges gyümölcsösség - hiszen három fajtajelleget ötvöz. És nem csak a hőmérséklete miatt hideg: talán a már említett technológia teszi, de hűvös érzetet ad az egész bor, pont olyan, mint magának a címkének az eleganciája, mint egy modern irodaház eleganciája, . Csupa üveg, csupa tükör, csupa pontosan hajlított, letisztult forma.

Szóval itt rögtön kétféle eleganciával találkoztam. Egy copf stílusú palotáéval, és egy dubaji felhőkarcolóéval. Mind a kettőben kellemes volt időzni.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk