Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród Soul Syrah-t ebből töltsem ki, de később még érhet meglepetés. Sok múlik minden bizonnyal a címke arányain is, feladat feladva a grafikusoknak. A palack arányai számomra a XIX. század végét idézik, kérdés, hogy külföldön hogyan fogadják majd. A magyar fogyasztók általi kedvező fogadtatásban nem kételkedem. Lássuk a hírt részletesen.                                                                                                                                       

„A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, hogy az Egri Borműhellyel közösen, a világon oly sok borvidéken megtalálható és a fogyasztók körében népszerű, saját palack készül Egerben is. Ez ugyan sok munkával és egyeztetéssel járt, de így viszonylag hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet Eger város és az orosházi üveggyár támogatásával” – foglalta össze a palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.

A város – és egyben Magyarország – történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom, amelyben a Dobó István vezette magyar katonák sikeresen megvédték a várat a hódító törökök ellen. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger kulturális és történelmi örökségének, és ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger” felirat található.

A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.                                      

Az Egri Borműhely tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér is. Az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki csatlakozni szeretne, és megfelel a szigorú előírásoknak.

A Borműhely tagjai már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is legyen, így egy könnyű üveg mellett tették le a voksukat. Az előremutató kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a mai kor elvárásainak.

„Az egri borvidéki palack gondolata közel tíz évvel ezelőtt merült fel először, és volt szerencsém az azóta megtartott szinte összes megbeszélésen részt venni. Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog megvalósulni, de tavaly új lendületet kapott a projekt, és végre a kezünkben tarthatjuk ezt az egyedi, karakteres és látványos Egri Palackot. Fontos tanulság ez a közösségi munka kapcsán, hogy milyen értéket jelent a türelem és a kitartás” – meséli Gál Tibor borász, az Egri Borműhely tagja.

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

Szöveg: Wineglass Communications, kép: Talabér Géza (palack), Studio Nemes (Egri Borműhely tagjai) 

Újdonságok

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk