Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.

Nem egyszerű dolog, mondhatni külön szakma a múzeális borok értékbecslése, ezért soha nem szoktam vállalni ilyen felkérést. A legtöbb érdeklődőt amúgy is el kellene keserítenem, hiszen évtizedek óta vitrinben, szobahőmérsékleten, állva tárolt boruk valószínűleg élvezeti értékéből már a szakszerűtlen tárolás miatt jócskán veszített - ha nem vesztette el teljesen - piaci értéke pedig éppen amiatt csekély, hogy nem ellenőrizhető forrásból származik, tárolási körülményei kétségesek, megmaradt minősége kérdéses. Ezért szakmai indokokra hivatkozva udvariasan el szoktam utasítani az ilyen felkéréseket.

A hóhért azonban akasztják időről-időre, és tegnap engem éppen akasztottak. Valami nagy ünnep kapcsán előkerült egy 1983-as évjáratú tokaji szamorodni (kombinátos), és úgy döntöttem, hogy ezt meg fogjuk kóstolni. A címkézés követelményei akkoriban meg sem közelítették a maiakat, így a szamorodniról nem lehet tudni édes-e, száraz-e, alkoholfoka mekkora, termőhelye hol volt. Pusztán annyi biztos, hogy a Tokaj Hegyaljai Állami Gazdaság Borkombinát palackozta Tolcsván, és kissé pironkodva elárulom azt is, hogy ezt a palackot állítólag az én egészségemre töltötték meg (nagyon "gagyi" szokásnak tartom a névre szóló boroscimkéket - elnézést azoktól, akiknek tetszik).

Erősen üledékes, tükrössége már enyhén homályossá vált, borostyán-színű ital. Fejlett illata gazdagnak mondható, tele pörkölt, érlelt aromákkal, aszalt gyümölcsökkel. Intenzitása megfelelő. Bíztató kezdés, ezért lendületesen áttértünk a korty ízlelésére. Ekkor ért az első hatalmas meglepetés. A bor csontszáraz, mégpedig érezhetően a három és fél évtized alatt lefolyt lassú kierjedés következtében. Ez tehát egy édes szamorodni lett volna eredetileg. Ecetesség minimálisan, mondhatni alig fedezhető fel, ami igen nagy
szerencse, tekintettel a tárolás nehézségeire. Megjegyzem a dugó is jó állapotban volt, az állítva tárolás ellenére nedves volt és még viszonylag szoros. A palack amúgy még felső vállig volt tele.

A család többi tagja ekkor letette a bort, én azonban ekkor kezdtem csak igazán izgalomba jönni. Savai még mindig elég szépen tartják, és alapkaraktere élvezhető citrusokra épül. A szamorodnit ép, és botritizálódott szemek egybe szüretelésével állítják elő, érthető tehát, hogy botrytiszes jegyeket is kerestem, ezek azonban a cukorral együtt maradéktalanul eltűntek. Amit maguk után hagytak, az az érlelt sherrykre jellemző ízvilág, amelyben az oxidáció és a palackos fejlődés jótékony jegyei együtt alakítják a bor karakterét. Kérdéses szamorodnink tökéletesen jó irányba fejlődött, és leginkább egy vékonyabb testű olorosora hasonlít. Pörkölt földimogyorós jelleget kapott, gazdag, aszalt gyümölcsös felcsillanásokkal. Füge, mazsola (ebből is inkább a nagy szemű, kaliforniai sárga), aszalt sárgabarack, valamint egy jellegzetesen "kásás" érzetű, leginkább aszalt körtére emlékeztető aroma jelent meg benne. Mondom, mindez viszonylag élénk citrusosság hátán. Tulajdonképpen nem is okozott volna csalódást, ha eleve aperitifként, száraz borként beharangozva kínálom fel. Lecsengése közepes, amiben a citrusok dominálnak, az aszalt gyümölcsök kissé háttérbe szorultak. Étvágygerjesztő, egészen könnyen iható, kellemes idős bor lett belőle. Kíváncsi volnék, hogy ki az a borász, akinek a keze munkáját dícséri.

Saját italom példáján láttam, milyen kockázatos egy régi tokaji, mekkora változást okoz az idő és a palackban lezajló kémiai folyamatok. Érthető, hogy oly nagy érdeklődés övezte az 1956-os évjáratú aszú újrapalackozását is, amelyről itt olvashatni bővebben. https://www.agrarszektor.hu/bor-italok/ujrapalackozzak_az_56_os_evjaratu_tokaji_aszukat.6506.html

Természetesen a szakszerű tárolási körülmények annak a bornak minden esélyt megadtak, hogy 60 év távlatából is kiváló, potens, hibátlan borként kerülhessen a poharakba. 215.900 ft-os árával semmiképpen nem a mindennapokra való ital, de 34 éves "kistestvére" sem okozott óriási csalódást a poharunkban. Remélem, valamikor nekem is megadatik majd, hogy az 56-osat is megkóstolhassam, és  írhassak róla.

https://tokajiborbolt.hu/termek/tokaj-kereskedohaz-tokaji-aszu-5-puttonyos-1956/?age-verified=fc8a02e9cc



Újdonságok

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk