Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem volt azonos az Egri Csillaggal. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy esküvőn olyan Egri Csillagot kóstolhattam, amelynek a termelőjét korábban nem ismertem. Ez a legizgalmasabb: találni valami újat, addig ismeretlent. Az egri Eszterházy Károly Egyetem boráról van szó.

 

Új identitás az Egri Csillag házasítás, még születőben van. A korábbi borok tanulsága lényegében az volt számomra, hogy az identitás nem teremthető meg mesterségesen, hanem abból ered, ha szembe merünk nézni azzal, mik vagyunk, és nem akarunk többet mutatni annál. Erre figyelmeztet a Nemzeti Színházban 2016 óta színen lévő szenzációs Cyrano de Bergerac előadás is. Immár harmadszor láttam. A rendező koncepciója újszerűnek hat (nincs benne semmi romantikus vagy „klasszikus”), mégis felismerjük, hogy ennek a modern Cyranónak minden szava benne van az eredeti darabban, csak ezúttal új szemüvegen keresztül olvassuk. A ma oly divatos lélekbúvár szemüvegen keresztül. Ez a modern Cyrano Roxane-tól valójában viszonzott szerelmet kap, de ezt elhinni és elfogadni gyáva (valójában saját magát gyáva elfogadni a képzelt csúnyasága miatt, ezért mindenáron tökéletesnek akarna látszani), így a boldogság kapujában megtorpanva kicsinyhitűségével végül halálra gyötri szép „dublőrét”, a dologban ártatlan Christiant, továbbá saját magát. Közben egy életre boldogtalanná teszi Roxane-t is.

Az Eszterházy Egyetem Egri Csillagáról azért jutott eszembe ez a Cyrano, mert mesterien elkerüli a romantikus hős csapdáját. Tisztességes, egyenes, nyílt, őszinte stílusával megnyer és tiszteletet parancsol. Nem akar más lenni, mint ami, felvállalja magát esetleges gyengeségeivel, és ezzel megnyerőbbé válik, mint a plasztikázott társai.

A hallgatói önkormányzat nagy büszkeséggel mutatta be ezt az Egri Csillagot a tavaszi fesztiválon, az Egyetem első saját borát. A cikk elérhető itt: hok.uni-eszterhazy.hu/hu/HOK/hirek-/c/az-elso-egri-csillag-az-eszterhazy-karoly-egyetemen

Kóstolás alapján már sejtettem, de a cikk erősített meg abban, hogy leányka és szürkebarát is gazdagítja a küvét. Természetesen olaszrizling alapra épül, ez adja meg a karakterének lényegét. Világos szalmaszín, sok zöldes reflexszel. Akár világoszöld bornak is mondhatnám, még ennyire zöldes csillogású bort nem láttam.

Az olaszrizlinget gyakran nem a fergeteges aromatikájáért, gyümölcsösségéért szeretjük, hanem a jó tartású és zamatos, karakteres savai miatt. Ez a bor éppen ebben erős, félreismerhetetlenül közvetíti a klasszikus olaszos savérzetet, miközben a többi összetevő nem engedi elnehezedni, hanem légiesebbé teszi az italt. Megtréfált az összetétele, hárslevelűt kerestem volna az alapborok között, egy cseppnyi kedves mézesség megjelenése miatt. De látom, hogy tramini, chardonnay. A tökéletesen beérett szőlő karakterét kapjuk, és a tramini kedvessége hozza a mézes érzetet.

Édeskés, cukorkás a háttérben, virágos az előtérben. Virágossága kellemesen fanyar - például rezedás, ahogy az olasz virágosságát jellemezni szokták - szerintem leginkább krizantémot idéz. Nem elsősorban az illatra, inkább az ízérzetre megy rá ez a bor. Gyümölcsössége citrusos - főként grapefruit - némiképpen almás, biztosan a chardonnaytól. Lendülete jó, de nem túlzott, fiatalosnak nem mondanám, azt hiszem, ez inkább az idősebb korosztály bora, a mai 60-70-es korosztály klasszikus olasza, kis fiatalos aláfestéssel. Elég jó összetettségét egy kevés hordós illatvilág egészíti ki még, bár ez talán egy kicsit elszaladt az érlelés ideje alatt. Meghálálja, ha hosszabban szellőztetjük, letisztul, átszellőzik, és élvezetes, jó emléket hagyó bort ad egy kis türelem.

Mert a bor nem hazudik. Lám, mennyit tud adni az őszinteség, és a valóság felvállalása! Szabályoknak megfelelően összeöntött Egri Csillag helyett (Gál Tibor, Kovács Nimród) tartással és karakterrel rendelkező házasítást élvezhetünk. Cyrano, beléptél a „kitárt kapun”.

 

Újdonságok

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk