Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek (óriási dekantáló, meg hatalmas vasaló, ilyesmi) - de voltak bordalok is, és ez utóbbit én nagyon oda-nem-illőnek éreztem.

Ahogy azokat a borokat sem, amik voltak több sátornál is - háááát, enyhén szólva "rossz" tételek. Hibásak. Nem sorolom fel, mert nem akarom szégyenben hagyni az ismert (és kevésbé ismert) borászatokat, akiknél ilyet kóstoltam. Csak általános tanácsokat szeretnék adni a kiállítóknak:

- öreg tételekkel csak akkor jöjjenek ki egy fesztiválra, ha az a bor még fel tud mutatni élvezeti értéket,
- oxidált tétellel nem tudom, hogy borász szemmel mit kellene csinálni, de a Borbecsüs szerint ezt fogyasztónak már ne kínálják.

A felhozatal annyira lehangolt, hogy a Kovács Nimród Winerynél kerestem vigasztalást, ahol viszont nem csalódtam.

Kezdetnek a 2015-ös egri csillag nagy megelégedettségemre szolgált. Különösen azért, mert szakít az olaszrizling alapú egri csillag koncepcióval, ami más borászatokat jellemez, és valamilyen illatos fajtát tesz a középpontba. Muskotályt, vagy szürkebarátot. Ettől annyira megnyerő és kedves karaktert kap a bor - és nemesség érzetét is - hogy valódi élvezet kortyolni. A frissesség a beltartalommal, a virágos (de nem parfümös) illattal tökéletes harmóniát ad. A csillagszemű juhász kacsintása ez a bor. Jó kezdet volt, bevezetés a komoly örömökbe.

A komoly örömet - kb. 3/4 órás programot - azután a Monopole Superior 2012 bikavér nyújtott. Volt bizalmam bármihez ezen a standon, hiszen korábban nagyon kedvezőeket írtam a NJK Nagy Eged 2009-esről. Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ez a bikavér igazán megérdemli a Superior jelzőt. Szenzációsan messze van a "sztenderd" bikavér minőségtől, és ez többek között köszönhető a fajtaösszetételnek. Kovács Nimródnál minden egy kicsit más, kicsit meglepő, és ezért újszerű, viszont kiválóan eltalált. Számomra nagyon vonzóvá teszi, hogy nem túlsúlyos benne a kékfrankos.

A bor 4 éves, fejlődése elején. Sötét bíborszín, semmi téglás szél. Illatában először a hordó vaníliássága fogad, azután szépen mellé rendeződnek a meleg fűszerek, és a gyümölcsösség. Fekete szeder, szilva, feketére töppedt meggy. Csodásan egyben van a textúra, melegség és lágyság árad belőle. Az alkoholérzet szinte édessé teszi, de ez csak az érettséget húzza alá. Nagyon szép egyensúlyban van a bor, nem törekszik arra, hogy tanninbomba legyen, magabiztosan nyer meg a beltartalom kerekségével és teltségével. Ízben végtelenül sokrétű. Bár a hordó vaníliássága meghatározza az ízérzetet is, nem uralkodik el, hanem mintegy keretbe foglalja a gyümölcsösséget és a fejlődő érlelési jegyeket. Fekete szeder mellett áfonya, muskotályos szilva és megint a fán aszalódott meggy ízjegyei érkeznek. Fűszerei szegfűszeg, menta (halványan) és egy pici borsosság. Csodásan hosszú lecsengés. Ebből kellene bespájzolni egy kartonnal, azután évente kibontani egyet-egyet, figyelve a fejlődését. Fogadok, hogy a hatodik is kifogástalan élményt nyújtana.

Ez a deci bor kitartott háromnegyed óráig, és értelmet adott a bikavér ünnepnek. A kislányok meg addig egy jót játszótereztek...

Újdonságok

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk