Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?

  – Na jó, kezdem előlről.

Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...

  – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom.

Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési hagyományokkal rendelkezik, mert a Mosel völgyében a feltételek éppen úgy adottak a borkészítéshez, mint Németországban a Mosel, a Saar- a Rajna völgyeiben vagy éppen Baden egyes területein. Lehet, hogy nem járunk messze az igazságtól, ha bevetjük a megszokott szállóigét, miszerint „már a rómaiak is...”, de ha igazán őszinték akarunk lenni, a luxemburgi borkészítés a német hagyományokat követi (például abban, hogy az ültetvények a meredek folyóvölgyek teraszain fekszenek, és hogy főként fehér szőlővel foglalkoznak, továbbá a borokban gyakran megjelenik maradékcukor), ugyanakkor, miután a kis hercegség a németektől elszenvedte az első- majd a második világháború sokkját, akárcsak nyelvében, a borászatban is a francia hagyományoknak adta át magát. Így került a Mosel völgyébe chardonnay, pinot noir, és így kezdték el használni a barrique hordózást is, továbbá mai fő témánkat, a méthode classique pezsgőkészítést technológiáját.

Luxemburg nem egy izgalmas, mozgalmas hely, legyünk őszinték. Este nyolc után az utcák olyan kihaltak, mint Sárbogárdon vagy Balassagyarmatban, ahogy egy helyi lakos fogalmazott: itt valaki vagy munka-alkoholista, vagy valódi alkoholista. Kell tehát valami, ami felpörgeti az életet, és ez nem más, mint a pezsgő. Már a repülőgépen Luxemburg felé feltűnt, hogy itt habzóbor folyik a palackokból, mégpedig úgy tűnik, nem kis mennyiségben. Talán követve a divatot, esetleg még inkább diktálva (!), a mosel-völgyi termelők Crémant de Luxembourg néven izgalmas, jellegzetes, palackban erjesztett pezsgőket készítenek.

Kettőt volt szerencsém megkóstolni, mindkettőt a schengeni termőterületről származó (valójában trier-i székhelyű, tehát német) Bernard-Massard pince készítette (a repülőgépen is ezt adták). Kiváló arányú, gyümölcsfókuszú és modern, mégis kellően kekszes és champagne-érzetű bor volt mindkettő. A Cuvée de l’Écusson Brut szenzációs kerekségével és diós brióst idéző másodlagos fermentációs jegyeivel, továbbá apróbb, krémesebb buborékjaival jobban elbűvölt, de a Sélection Brut szintén érezhető nagyfokú gondossággal készült és ünnepi hangulatot képes varázsolni, bár rusztikusabb pezsgésű és fanyarabb, fásabb jegyeket mutat fel a másodlagos erjesztésből. Ha a nemzetközi ízlés palettáján el akarjuk helyezni, mindenképpen a Champagne után, de a Cava és a magyar habzóborok előtt helyezkedik el, legalábbis ami a közérthetőségét illeti.

Nem lepődünk meg, hogy a termelt mennyiségek kicsik, lényegében az ország el is fogyasztja, amit megtermelt, és jelentős importra szorul. Örömteli volt látni, hogy ennek az importnak része a magyar bor is, amit a Kristinus és a Carpinus pince reprezentált. Mivel azonban cikkem témája a luxemburgi bor volt, fő üzenetként azt emelném ki, hogy 1) létezik ilyen, 2) ha itt járunk, célszerű megismerkedni a borászat termékeivel, mert nem fognak csalódást okozni. Ha Luxemburgban ér az este, nyugodtan kipróbálhatjuk az elblinget, az auxerrois-t (bár ennek némi tapadós felhangjai vannak), vagy a cikkben említett Crémant-ok egyikét, hogy kellemes borélményben lehessen részünk.

Mindazonáltal mottóm töretlenül: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk