Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által vezetett román borászat remek borokat készít és sikert sikerre halmoz?
Lássuk, ki is az, akinek "bejött": Philip Cox, a tulajdonos.

Hasonló helyzet nálunk is létezik, hozhatjuk a párhuzamot: van nekünk is angol tulajdonú sikerborászatunk, Royal Tokajinak hívják, és nem kisebb név jegyzi, mint Hugh Johnson. Persze, biztosan azért ilyen keresett a bor, mert angol ember könnyen eladja a saját piacán az olcsó bort - gondolhatnánk. Másik párhuzamunk akkor a Hilltopos Kamocsay Ákos lesz, aki évente 6 millió palackot tudott eladni a "the unpronouncable grape"-ből (a kiejthetetlen fajta), a "tsher-segghy-foo-ser-esh"-ből a 2000-es évek elején a brit szupermarketekben. Igen, kellenek kapcsolatok, az sem baj, ha szorosak.
Mégis.
Ezek a borok nem a kapcsolat miatt kapósak, hanem mert igazán JÓK.
 
A WSET hivatalos tananyagában egyébként Románia mindössze egyetlen oldallal szerepel, míg Magyarország hárommal. S most úgy látom, hamarosan meg kell tanulnunk a román (vagy erdélyi?) fajták nevét, mint világszerte ismert fajtákat! Feteasca neagra - ez a fekete leányka, ami pedig hamarosan hazánkban is terem már, még ha nem is régóta, és jól csengő név foglalkozik vele. (Hogy ki, az egyelőre maradjon titok. Beszámolok róla, ha eljött az ideje.)
 
Addig kanyarodjunk vissza a feteasca neagrához és a Cramele Recashoz. Évi 24 millió palack eladott borral nagyjából kétszer akkora, mint a Varga pincészet (magyaridok.hu/gazdasag/mintegy-147-millio-palack-bort-ertekesit-iden-a-varga-pinceszet-kft-3607382/) ez azért meghökkentő mennyiség. Milyen is lehet akkor ez a bor, mondjuk minőségben? Hogy lehet 1000 hektáron kézzel szüretelni, fürtválogatni...., ami a prémium minőséggel együttjár? Hát úgy látszik, lehet.
A tulajdonos szerint a legjobb termés a Cigány-hegy (Gipsy Hill) gyümölcse, és 2017 különösen kedvező évjárat volt. Mai borunk is innen származik.
 
Soha nem éreztem még ilyen jól eltalált összefüggést a bor és a cimke között, mint a Noniuson. Ez a bor valóban olyan, mint egy szilaj csikó. Száguld, és vérbő, kicsit talán zabolátlan még, szilaj, de végtelenül bájos és kirobbanó formában van. Igazi élvezet foglalkozni vele (vagyis kóstolni).
Lilába hajló sötét bíborszín, aminőt csak a dél-amerikai újboroknál lehet látni. Komoly extraktra utaló templomablakok csorognak le a pohár falán. Egyáltalán: kitöltés után azonnal érezni, hogy kiművelt anyagot tartunk a kezünkben. Becsüljük meg egy tisztességes, magas falú, széles öblű bordeaux-i pohárral. Így... most mehet a vallatás.
Fejlődő illatának első szippantásában a shiraz dominál, aztán hirtelen vált, és olyan tisztán meggyes lesz, mint egy cabernet franc. No, meglepő, de nem kellemetlen. Úgy tűnik - és ez az érzés később is elkísér - hogy a két fajta vetélkedéséből alakul ki ez a szilaj erő, ez a robbanékonyság, ami a Noniust jellemzi. A shiraz csupa fűszer, vibrálás, lendület, a fekete leányka pedig a kerekség, a lágyság, a szelídség. Összekapaszkodnak, egymásba kapnak, kibékülnek, elvegyülnek. A shiraz mindenesetre egyedül a paprikás jellegét nem örökítette át ebbe a borba, ami itt nem is hátrány, ettől maradhat lágy, és végtelenül gyümölcsös az összhatás. Máskülönben csak a fekete leányka kerekded bájait szúrná át vele.
Szájban azután méginkább ficánkolni kezd a csikó: pompás, kissé újvilági érzetű vaníliás keretben (nyilván újhordós érleléstől) vibrálnak a fekete és piros gyümölcsök. A viszonylag magas alkohol (13,5%) és a gyümölcshangsúly hangyányit édeskéssé teszi az összhatást - épp annyira, hogy igazán könnyen csússzon. Fekete szeder, kékáfonya és naspolya (!) viszi az ízképletet, erre épülnek rá a fűszerek - talán a vanília egy kissé még szelidülhet. Tannintartalma csak épp annyi, hogy megtámassza az ízeket, meg hogy szükség esetén egy marhahús mellé is oda lehessen tenni a bort. De nem ahhoz fogjuk inni.
Magában fogjuk inni, high-end buliba ajándékként visszük, trendi fogadásokon falatkák mellé kínáljuk, mert egyszerűen jó és élvezetes, egyszerű és modern, tiszta és közérhető, de tartalmas és mindeközben izgalmas, és megmámorít.
Búcsúzóul felvillannak a shiraz grafitos ízjegyei, aztán egy hosszú lecsengésbe mindent beleadva újfent körbeleng a gyümölcsarzenál. Semmi főtt jelleg, semmi lekvárosság - tiszta és egyenes. Táncolj csak, csikó (még egy pohárral)!
Vagy három év fejlődés áll még előtte a csúcsig, ha ugyan meg tudjuk állni, hogy meg ne igyuk előbb.

Újdonságok

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk