Caliterra Tributo Cabernet Sauvignon 2007, Colchagua, Chile

Szépen sorjában, mert a választás némi magyarázatot igényel.

Az úgy történt, hogy Isztambulba kellett utaznom, és sajnos nem a bor miatt. Hogy jön ide a chilei bor? Magam is ezen csodálkoztam el a legjobban.

Azt hiszem, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy egy szálloda - pláne egy nagy, nemzetközi lánc - nem tart magyar bort. Azt hittem, hogy Törökországban is elképzelhetetlen, hogy ne tartsanak török bort. Legalább a ház boraként. Talán egy valamivel nem számoltam: lássuk be, Törökország mohamedán ország. Van itt bortermelés, végül is nem kevés, azonban ki tudja, mi lesz belőle, mert a boltok polcain alig-alig lehet észrevenni egy pár palackot. És azok sem nagyon kelletik magukat, a fajta megjelölésén kívül a címke nem kidolgozott, a maximum megjelölés még annyi, hogy "sek kirmizi şarap", vagy "sek beyaz şarap", vagyis száraz vörösbor és száraz fehérbor, slussz. Érdekes ez az ország: Európa, a globalizált világ és a tradició, no meg a Közel-Kelet között egyensúlyoz érzetben - legalábbis a bevásárlóközpontok kínálata alapján. De egyértelműen a Nyugat felé húz, kivéve talán az édességes pultokat, no meg a bort.

Szóval úgy alakult, hogy a szállodában egy "happy hour" fogadás volt, és itt ezt a vörösbort szolgálták fel. Mivel már eleve pohárban hozták, örültem, hogy milyen szerencsém van, ez alatt a három nap alatt sem kell boros élményt nélkülöznöm, és íme, kóstolhatok egy - reményeim szerint jó - török bort. Reményeim nem váltak be.

Barnába hajló mély bíbor szín. Szűretlen, vagy már koránál fogva enyhén üledékes, mert apró szálkák úszkálnak a szemmel láthatóan viszkózus, nagy testű, lomha mozgású italban. Mély, portóit idéző, összetett, fejlődő, de még potenciállal rendelkező illat. Jellegében érezhetően újvilági (itt jöttem rá, hogy biztosan nem török bor, utóbb, csak nagy nehézségek árán szereztem meg a palackot), benne fekete cseresznye, feketeribiszke, meggylikőr, medvecukor.

Szájban nagyon magas alkohol nyit, de nem zavar, mert jön minden más is vele. Szépen integrált fa és tanninok - írtam először, aztán többszöri kóstolás után áthúztam, és javítottam: kicsit a lecsengésben kesernyés fa, és tanninok. Ez nyilván már a kor miatt van. De még három-négy éve igazán harmonikus lehetett. Ízében szépen ismétli az illatjegyeket, és még hozzáadódik egy kis füstös-dohányos jelleg. Érdekesen bordóias, óvilágias összképet ad az íz, holott az illat inkább újvilági maradt. Vörös húsokhoz, leginkább a birkaillatú köfte rudacskákhoz elsőrangú választás.

Közepesen hosszú, kellemesen cseresznyés lecsengés. Kb. 2500-at kérnék érte, ha kereskedő lennék.

Szóval jó, jó, de akkor is: chilei bort egy török szállodában??!

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk