Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU!

Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon örvendeztem, hogy a portugiesert végre-valahára kihagyta a fajtaösszetételből a borászat, és reméltem, hogy ebben az én kitartó evangelizációmnak is hatása volt. A tavalyi poszt itt olvasható: Vylyan Bogyólé 2020.

Az idei Bogyólét a beaujeu-i Pardon & Fils beaujolais primeur termékével kóstoltam egybe, és mától hivatalosan is ismétlem a Bëlga oly régi elhíresült mondatát "a franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen"! Nem csupán azért, mert a Pardon eredeti beaujolais-ja közel kétszeresébe kerül a hazainak, élvezeti értéke pedig valamelyest alatta marad, hanem azért is, mert az újbor immár egy olyan újabb területe a hazai borászatnak, ahol a minőséget a legendás franciát elérő, vagy meghaladó mértékben tudjuk hozni. Ezzel utalnék röviden a Jammertal borászat idei Concours Mondial de Bruxelles-en elért dupla aranyérmére, amellyel közel 7500 tétel közül a legjobbnak járó elismerést hozta el a 2015-ös Cassiopeia Merlot-juk.
 resultats.concoursmondial.com/en/results/2021/167906-cassiopeia-merlot-2015

Visszatérve a Bogyólére, kezdem azzal, amiért egy picit nehezteltem: a fajtaösszetétel átbillent a zweigelt javára, a tavalyival ellentétben 2/3 a zweigelt és csak 1/3 a kékfrankos. Őszintén megvallom, a zweigelt erősebb tanninja át is jön a boron és számomra valamelyest levon a kirobbanó gyümölcsösségből, különösen, ha hűvösebben, 12-13 °C-n kóstoljuk a bort, ami a beaujolais-nál általános javallat. Szóval egy kicsit "szigorúbb" hangvételű az idei bogyólé, tavaly gördülékenyebb és simább volt. Érdekes módon ezzel a karakterével éppen egy picit még jobban az eredeti beaujolais-re hajazott, mivel a Pardon bora is valamivel rusztikusabb, "húzósabb" volt. Lesz olyan, aki azt mondja, ettől szebb.

Pardonék főként banánnal tömték tele az idei nedűjüket, mellette síkos, finom erdei gyümölcsökkel, elsősorban hűvös kékáfonyával és málna-arzenállal. Az egésznek van valamilyen gyümölcsjoghurtra emlékeztető jellege. Ugyanakkor a bor savai kissé emelkedettek, s bár nem lógnak ki, mégis "savanykásabb" a háttéríz, ami egyrészt a lendületnek jót tesz, másfelől azonban elválik az ízképlet fősodorvonalától. Olyan, mintha a gyümölcsjoghurt egy citrusos ágy felett lebegne, a sav nem integrálódik, különáll.

A Bogyólé ezzel szemben telitalálat. Ő is a kötelező banánnal nyitja az illatot, de jóval visszafogottabban, és innen azonnal édesebb, gömbölyűbb vizekre evezünk. Érett, mély tónusú málna és édes kékáfonya az előtérben, fekete szederrel, vérnarancsos komplexitással. Puncstorta illatok díszítik és fűszerezik az összképet. Gyümölcs-karaktere természetesebb, egységesebb, mint a Beaujolais-é. Testben teltebb, tömörebb, mind szerkezetében, mind ízképletében. Frissessége ugyanakkor a technológiából adódóan ugyanolyan kirobbanó. Lecsengésében is kerekebb, s savai - bár ezek is lendületesek - sokkal integráltabbak, észrevehetetlenebbek. Jókedvűbb, nevetősebb, napfényesebb az összkép a Bogyóléban.

Jövőre érettségizik a Bogyólé! Idén mindenesetre már megnyerte az OKTV-t. Mit szoktak ilyenkor mondani? ... (csak így tovább?...)

Újdonságok

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek...
Teljes cikk

Meleg klíma, hűvös klíma - Taschner kékfrankosok

Elkényeztetett minket a Taschner Borház a Kékfrankos Április kóstolón. Legalábbis, aki érdekességekre és különleges élményre vágyott, azokat biztosan, mert olyan élményben lehetett részünk a standján, amilyenben sehol máshol. Sopronban kezdődött minden - legalábbis számomra - és "minden" alatt a...
Teljes cikk

Bor és fraktál - Tállya Wines, késői szüret 2014

Nagyon szerény a Tállya Wines, túl szerény. A bor fényképén túl egy szó nem sok, annyi sem szerepel leírásként a honlapon a kései szüret mellett. A háromszoros magyar sommelier bajnok csak a száraz furmintot dícsérte volna meg? Biztosan ezt is, pedig...Vagy talán úgy vannak vele, hogy a bor magáért...
Teljes cikk

Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka,...
Teljes cikk

Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015

Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert...
Teljes cikk

Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom...
Teljes cikk

Nyakas Sauvignon Blanc 2015

Ma van a nemzetközi sauvignon blanc nap, ld. előző cikkemet Május 6. a Sauvignon Blanc napja lesz (International Sauvignon Blanc Day), ezért mindenképpen sauvignon blanc-t akartam kóstolni. Nyakas borban még soha nem csalódtam, ezért tőlük választottam. Ez is mintapéldány.Szalmaszín, zöldes...
Teljes cikk

Basilicus – Egyszervolt furmint birtokbor 2012

Az utóbbi időben a Kékfrankos Április miatt annyi vörösbort kóstoltam, hogy szinte lila maradt tőle a fogsorom. Úgy érzem, ideje visszatérnem a fehérek világába, annál is inkább, mivel a Tokaji Márciuson megismert borok közül sokat még be sem sikerült mutatnom. Éppen a "száraz furmint" programomat...
Teljes cikk

Köpcös Tímea Siller 2015

Siller wine is, without any doubt, very particularly Hungarian, and thus, lesser known wine style. Even within the country. It is red wine, and yet it's not; it isn't a rosé -  still it's light and fruity, light in tannins and should be enjoyed young. There have been a lot of efforts lately,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk