Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU!

Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon örvendeztem, hogy a portugiesert végre-valahára kihagyta a fajtaösszetételből a borászat, és reméltem, hogy ebben az én kitartó evangelizációmnak is hatása volt. A tavalyi poszt itt olvasható: Vylyan Bogyólé 2020.

Az idei Bogyólét a beaujeu-i Pardon & Fils beaujolais primeur termékével kóstoltam egybe, és mától hivatalosan is ismétlem a Bëlga oly régi elhíresült mondatát "a franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen"! Nem csupán azért, mert a Pardon eredeti beaujolais-ja közel kétszeresébe kerül a hazainak, élvezeti értéke pedig valamelyest alatta marad, hanem azért is, mert az újbor immár egy olyan újabb területe a hazai borászatnak, ahol a minőséget a legendás franciát elérő, vagy meghaladó mértékben tudjuk hozni. Ezzel utalnék röviden a Jammertal borászat idei Concours Mondial de Bruxelles-en elért dupla aranyérmére, amellyel közel 7500 tétel közül a legjobbnak járó elismerést hozta el a 2015-ös Cassiopeia Merlot-juk.
 resultats.concoursmondial.com/en/results/2021/167906-cassiopeia-merlot-2015

Visszatérve a Bogyólére, kezdem azzal, amiért egy picit nehezteltem: a fajtaösszetétel átbillent a zweigelt javára, a tavalyival ellentétben 2/3 a zweigelt és csak 1/3 a kékfrankos. Őszintén megvallom, a zweigelt erősebb tanninja át is jön a boron és számomra valamelyest levon a kirobbanó gyümölcsösségből, különösen, ha hűvösebben, 12-13 °C-n kóstoljuk a bort, ami a beaujolais-nál általános javallat. Szóval egy kicsit "szigorúbb" hangvételű az idei bogyólé, tavaly gördülékenyebb és simább volt. Érdekes módon ezzel a karakterével éppen egy picit még jobban az eredeti beaujolais-re hajazott, mivel a Pardon bora is valamivel rusztikusabb, "húzósabb" volt. Lesz olyan, aki azt mondja, ettől szebb.

Pardonék főként banánnal tömték tele az idei nedűjüket, mellette síkos, finom erdei gyümölcsökkel, elsősorban hűvös kékáfonyával és málna-arzenállal. Az egésznek van valamilyen gyümölcsjoghurtra emlékeztető jellege. Ugyanakkor a bor savai kissé emelkedettek, s bár nem lógnak ki, mégis "savanykásabb" a háttéríz, ami egyrészt a lendületnek jót tesz, másfelől azonban elválik az ízképlet fősodorvonalától. Olyan, mintha a gyümölcsjoghurt egy citrusos ágy felett lebegne, a sav nem integrálódik, különáll.

A Bogyólé ezzel szemben telitalálat. Ő is a kötelező banánnal nyitja az illatot, de jóval visszafogottabban, és innen azonnal édesebb, gömbölyűbb vizekre evezünk. Érett, mély tónusú málna és édes kékáfonya az előtérben, fekete szederrel, vérnarancsos komplexitással. Puncstorta illatok díszítik és fűszerezik az összképet. Gyümölcs-karaktere természetesebb, egységesebb, mint a Beaujolais-é. Testben teltebb, tömörebb, mind szerkezetében, mind ízképletében. Frissessége ugyanakkor a technológiából adódóan ugyanolyan kirobbanó. Lecsengésében is kerekebb, s savai - bár ezek is lendületesek - sokkal integráltabbak, észrevehetetlenebbek. Jókedvűbb, nevetősebb, napfényesebb az összkép a Bogyóléban.

Jövőre érettségizik a Bogyólé! Idén mindenesetre már megnyerte az OKTV-t. Mit szoktak ilyenkor mondani? ... (csak így tovább?...)

Újdonságok

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert...
Teljes cikk

Dorombor (száraz) 2015

10 éves a Dorombor, ez áll a palackokon. Régebben állandó kedvencem volt, hasonlóan, mint a Nyakas Aligvárom, de csak a száraz, vagyis a zöld macska. Az igazság az, hogy ez a bor sem száraz, hanem már-már félszáraz, vagyis off-dry. Nem baj, mert jól áll neki, könnyű inni, élvezetes,...
Teljes cikk

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk