Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019
Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy Bodri nevű drótszőrű vizslát...).
Meglepő bor ez a Bodrikutya, titokzatos a hátcimke, fajtalistát nem olvashatunk le róla. Legyen elég nekünk annyi, hogy egy szekszárdi vörös házasítás. Mire gondolhatunk ezek után? Bizonyára portugieser alapú házasításról van szó, s ezt szájban alátámasztani látszik a kissé szemcsés és enyhén zöldes ízhatású, de alacsony tannin. Hosszas kutatás után az interneten azt olvasom, hogy kékfrankos és merlot házasítása van a pohárban, másutt viszont zweigelt és cabernet fajtákat is emlegetnek az előző kettő mellé. Ennyi bizonytalanság után - és mivel a bor jellegéből egyértelműbben nem érzek ki mást - annyiban maradok, hogy kóstolok egy kellemesen könnyű, mégsem jelentéktelen vörösbort Szekszárdról.
Lilásba hajló, elég sötét rubinszín. Érett alapanyagra utaló, főként meggyes illat (ebből illett volna a kékfrankosra is gondolnom) kellemes fűszerekkel. Meglepően összetett és melengető szájban is, ahol a meggyet árnyalja egy kevés földes karakter, a már említett szemcsés tanninok és a - sajnos már lejáratott kifejezéssel élve - bársonyosság, ami itt nem a lejáratott értelmében , hanem tényleges bársonyosságként olvasandó. Könnyű ivású bor, de nem kifejezetten hűvösen, inkább 15°C körül esik a legjobban. Csúszik, lédús, szomjoltó, és ami igazán jó benne, hogy vérbeli vörösbor érzést hagy maga után, szinte kiált a grill húsok vagy fűszeres oldalas után. Eltalált savai szépen kísérik a zamatanyagot és kicsit emelkedettebb alkoholtartalma is alkoholédességként gazdagítja az összképet.
Ne dícsérjem túl, hiszen csak egy alap tételről van szó, de a maga nemében igen jó és élvezetes, megkockáztatom: olyan hűséges kísérője lehet az embernek, mint egy fekete puli. Egy Bodrikutya.