Badacsony, Somló
Ismét 20-an találkoztunk össze az online térben. A jó hangulató, 2 órás kóstolón 12 szenzációs tételen keresztül bepillantást nyerhettünk a tanúhegyek ásványos, kőzet-hangsúlyos, terroir-bor kategóriájú tételeibe.
Az első három bor a közelítést szolgálta. A Káli Kövek fehér Kavicsa '19 fajtától függetlenül mutatta meg a Balaton-felvidék ásványosságát, rekkenő nyárban szomjoltó, rusztikus bor formájában. Többek szerint a Gilvesy pincészet St. George cuvée-je mutatta meg a legmegkapóbban a terroir jegyeit, ez három szőlőfajta házasítása (olasz, rajnai, furmint). A Büttner olaszrizlingje szintén értékes, szép bor, de a fajtajelleg háttérbe szorult, mintegy "összenyomta" a hegy karaktere.
Nyári Ödön kiváló, simogató szürkebarátja után Istvándy Tamás beszélt online a Farkastető 2019 dűlőválogatott Chardonnay tételükről. Ez a rendkívül elegáns bor az értő hordóhasználattól kapta meg igazi karakterét, megtudhattunk egy kulisszatitkot arról, hogyan tud csak másodtöltésű hordót használni egy borászat; előfordul, hogy vörösboros barrikhordót kell fehérborossá csiszolni.
Ezután Folly Réka (Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs) videointerjúban beszélt a Folly család Sóczó tanár úrhoz fűződő baráti viszonyáról. A Folly kéknyelű után a Szatmári pincészet Vulcanusa következett '19-ből, amelyben a szürkebarát "apa" kellemes aromái és a szigligeti ásványosság ötvözetét értékelhettük. Megismerkedtünk néhány ritka helybéli fajtával, például a 2020-as év borásza, Borbély Tamás Rózsakő tételével. Ezután az igazi nagyágyúk felé fordultunk.
A Zsirai pincészet Tokajból indult, de Somlón is csodásat alkotott, finom szövetű, részletgazdag, karakteresen füstös ásványi világú olaszrizlingjük sikert aratott. Ezután a Borbély pincészet 2016-os "Karós" olaszrizlingjét vettük elő, összehasonlítva a Badacsony ásványosságát, amely talán egy kissé visszafogottabb, mint a Somlóé. A bor gazdag fajtajellege azonban teljesen visszabillentette az egyensúlyt. A Villa Sandahl 'Rabbit Periscope' tétele következett. Olyan részletgazdagságot és kifinomultságot ismerhettünk meg, amely a legnagyobb rajnai rizling borok körébe emeli. Végül Györgykovács Imre 2018-as traminijével zártuk a sort, ahol a tramininek egy már-már elzászi stílusú megnyilvánulásával ismerkedhettünk meg. A tökéletes egyensúly és terroir kifejeződés bora, melynek sajnos a termelő idős kora miatt már nem sokáig örvendhetünk. Érdemes felkészletezni, ezek a borok 10-15 év potenciállal is rendelkeznek.