Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel rendelkező termelők italát tudom elfogadni fogalmilag. Nagyjából ez a felső határa annak a területméretnek, amelyet még képes egy család saját eszközeivel, saját erejéből művelni anélkül, hogy ipari művelési módokat alkalmazna. A kézművesség lényege a minőségre és a természetesség megőrzésére törekvés, és az emberközeli (pontosabban emberi kéz által létrehozott) termelési mód.  Ennyiben a pécselyi Arias pince bora kézművesnek tekinthető. Ide tartozik továbbá a terroir figyelembe vétele, a kifejező borok készítésének igénye. A kézművesség jelenti továbbá a termék teljes életútjának szoros figyelemmel kísérését, irányítását, a gondosságot, a termék iránti szeretetet. És hogy mindez érezhető legyen a borban. Bizony, ha ezt összeadjuk, nagyon nagy elvárás! 

Az igyekezet azonban nem elég. Nem szabad összetévesztenünk a jól elkészített amatőr bort a kézműves borral. A kettő megintcsak nem ugyanaz. Az Arias pince kóstolt tétele az előző kategóriába tartozik. Ha a tisztelt olvasó állt már meg "csak úgy" egy borvidéken, s betért bármely, találomra választott pincébe, amely lehetett akár egy hétvégi ház kicsi garázsa, kért egy pohár bort, s érezte, hogy ott és akkor jólesik és jó, mert szépen süt a nap, gyönyörű a vidék, jólesik a túra (kerékpárral, gyalog, bárhogy), szép az élet, hűvös a bor, mosolygós a gazda, de -

Nos, ez az élmény ért az Arias pince chardonnay tételével. Ez egy jól elkészített amatőr bor. Jól behűtve kellemes, enyhén zöldes, vegetális, azután almás illattal és ezt jól követő ízképlettel fogad, azután, ha tovább ízlelgetjük, a második kortynál már érezni fogjuk a kissé csiszolatlan savakat, a harmadik korty után a gyomorszáj környékén érezzük ugyanezt. Azután villanásokra valami maradék élesztő érzete is fel-felbukkan. Lelkesen kortyoltam, szellőztettem, de értékelésem két nap alatt sem tudott változni. Van fajtajelleg, van termőterület-érzet (tényleg kifejezetten Balaton-felvidéki kisugárzása van), mégis olyan hétvégi házas jellegű.

Az a szép hermelin, meg a dizájnos weboldal nem elég. A borászat egy szakma - szokott figyelmeztetni a feleségem. Én is csinálok bort, de eszembe nem jutna palackozni. Az már nem játék.

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2024

Az ideit szokatlanul későn kóstoltam le, de nem maradhatott el. 100% zweigelt, csak a korábbi évjáratok zweigeltjeinek erőteljesebb tanninja maradt el. Nagyon élvezetes, mondjam azt: jubileumi Bogyólé. Kiforrott, igazán franciás - még a banán is érkezik az ízek között - mégis jólesően magyar....
Teljes cikk

Szekszárd dícsérete

Részben azért, mert a vidéken jártam, és elragadott a szépsége, részben pedig mert már korábban is szerettem és hosszabb ideje figyelemmel kísérem a Szekszárdi Borvidéket, most két borról is beszámolok. Két olyan alapbor, ami mindkettő megmelegítette a szívemet, és visszaadja a magyar borok - ezen...
Teljes cikk

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk