7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017
Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát.
Most a VinCE-n beszéltem is a borásszal, aki tájékoztatott, hogy szerinte a királyleányka a Kárpát-medence sauvignon blanc-ja. Kóstoljam meg. Mondjuk érdekes felfogás, de miért ne? Sokmindenben találhatunk párhuzamot. Így aztán ez a tétel a borász koncepciójának megfelelően sauvignon blanc fajélesztővel készült.
Meglepetés! Mintha Új-Zélandon járnánk. Egres, csalán, elképesztő "nyomulós" zöld illatkavalkád, szóval pont mint egy sauvignon blanc. Szájban is az a savérzet, jön a macskapisi, exotikusok, ahogy kell. Megfelelő test, jó lecsengés, bár a vége kicsit tapadós.
Eddig nem gyanakodtam, de lehet, hogy a két évvel ezelőtti tétel is a "magyar sauvignon blancból" készült?
A királyleányka szőlőfajta amúgy hungarikum. Megszoktuk egy karcsúbb testű, semlegesebb, de jól iható, viszonylag savasabb és visszafogott aromatikájú borként, például Egerből (számomra a Thummerer királyleányka egy etalon). Lehetek őszinte? Kissé elszontyolodtam a csodás sauvignon blanc-nak kierjesztett királyleányka miatt. Mit is mondjak... olyan érzés fogott el, mintha a ropogós, rakottszoknyába való parasztmenyecskét Louis Vuittonba öltöztetve látnám. Csak a copfja mondja meg, hogy magyar.
És ha a kékfrankost erjesztenénk ki sauvignon blanc élesztővel?